Читај ми!

Repriza

Sijarinska banja - nekad i sad

Priča sa naslovom pozajmljenim od velikog Tolstoja: detinjstvo, dečaštvo, mladost…Osetljivo doba u životu, složićete se... a, lep naslov, otkriva i da je u priči reč o muškarcu. No, u našem slučaju nedostaje još jedna reč – sećanja…jer naš sagovornik i gost u emisiji Kojekuda odavno nije ni dete, ni dečak, a ni mladić.

On je danas sredovečan čovek, elektroinženjer, uspešan i vidi se, zadovoljan onim što mu je život pružio. Takav utisak odaje svojim opuštenim i mirnim stavom i laganim ritmom govora. Upoznale smo ga na lepoj terasi jedinog hotela u Sijarinskoj banji, koja jedina u Evropi, ima gejzir visine oko 8 metara. Ovde je odrastao Andrija Vučković, i podelio svoja sećanja na to doba sa nama, jednog blagog i lepog letnjeg popodneva.

No, još ponešto u uvodu zahteva ova naša priča - kratki opis dragulja među brdima, kako još zovu Sijarinsku banju.

Sijarinska Banja se nalazi na jugu Srbije, na obalama Golemobanjske reke i u podnožju planine Goljak, na nadmorskoj visini od 520m. Ovde izvire 18 lekovitih, od ukupno 26 izvora...I još i pomenuti gejzir. Sve jedna voda do druge, možete ih videti I probati u laganoj šetnji u dužini od oko 800 metara. Svi su tu, nanizani, I svi su različitog sastava i temperature, po čemu je Sijarinska Banja jedinstvena u svetu. Temeprature ovih mineralnih voda kreću se u zadivljućim visinama, od 32 do 78°C, stoga spadaju u jedne od najtoplijih voda naše zemlje.

Sijarinska banja oivičena je neverovatnim brdima i proplancima obraslim bujnom borovom i hrastovom šumom. Ove prostrane šume koje su pružaju na površini od 50 kilometara kvadratnih, imaju zaštitničku ulogu, sprečavaju prodiranje jakih vetrova ili nadolazak guste magle. One stvaraju odlične klimatske prilike u banji, i utiču na njen izuzetno svež i zdrav vazduh.

I tu je provodio dane svog detinjstva naš Andrija Vučković, koji i dan danas, iako već decenijama živi u Novom Sadu, svako leto provodi u rodnoj kući uživajući u životu. Tako su i Elizabeta Arsenović i Mirjana Nikić uživale dobrih sat vremena u razgovoru koji ćete slušati.

 

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво