Kod dva bela goluba - ciklus emisija posvećen Ivi Andriću

Radio Beograd 1 u okviru svoje emisije Kod dva bela goluba obeležava jubilej 125 godina od rođenja Ive Andrića. Svaki ponedeljak, od 9. oktobra pa do 25. decembra, biće posvećen velikom piscu i njegovom stvaralaštvu.

Književno stvaralaštvo Ive Andrića obeležili su mnogi gradovi. Iz prostora tih gradova nastajali su ne samo putopisi, već i zapisi, priče i romani. Na toj svojevrsnoj književnoj mapi izdvajaju se tri grada. Oni su oblikovali piščev pogled na svet, uticali na tok njegovog života i formiranje njegovog pripovednog sveta. To su: Višegrad, grad Andrićevog detinjstva; Sarajevo, grad njegove mladosti i školovanja; i Beograd, grad u kojem je živeo i napisao svoja najvažnija književna dela.

O gradovima u Andrićevom delu, o priči i pripovedanju, i o skladnoj meri Andrićeve rečenice, u ovoj emisiji govoriće profesor na Filološkom fakultetu i pisac Mihajlo Pantić. Priča o Višegradu, Sarajevu i Beogradu, i o tome kako je doživljaj tih gradova uobličen u književnom svetu Ive Andrića, biće ilustrovana fragmentima Andrićevih romana ''Na Drini ćuprija'', ''Travnička hronika'', ''Omer-paša Latas'' i ''Gospođica'', kao i delovima nekih priča.
Mihajlo Pantić će govoriti o likovima koje ova tri grada poprimaju u Andrićevom književnom svetu, kao i o tome šta njemu lično, kao čitaocu i kao piscu, znače Andrićeva dela.

Autor emisije: Tamara Krstić

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво