Moja knjiga

U večerašnjoj emisiji Nikola Radić, diplomirani filolog, pesnik i muzičar, govori o knjizi pesama ''Reči'' francuskog pesnika Žaka Prevera. Ovaj pesnik, Žak Prever (1900-1977), jedan je od najpopularnijih pesnika današnjice. Njegove pesme se recituju i pevaju uz muziku širom sveta, ali on je poznat i po scenarijima za filmove Marsela Karnea ''Obala u magli'', ''Deca raja''...

Prevera su neki nazivali ''pesnikom Pariza'', neki su govorili da je on ''anarhista, odmetnik i sanjar''. Žak Prever je svojim ljubavnim, humornim i angažovanim stihovima govorio o lepoti i raznolikosti života, ali i o onim njegovim tamnijim stranama. Zbirka ''Reči'' jeste njegova prva pesnička zbirka. Objavljena je 1945. godine i postigla je nezapamćen uspeh: u kratkom roku prodata je u 150.000 primeraka.

Nikola Radić je završio studije francskog jezika i književnosti. Već duže vreme francuski jezik i kultura nalaze se u središtu njegove pažnje. Poslednjih nekoliko godina Nikola živi u Bordou. Objavio je pesničku zbirku pod nazivom ''Prolećima si bio potreban''. Piše tekstove i peva u grupi ''Barka dilo''.

U emisiji Nikola Radić govori o tome kako je otkrio poeziju Žaka Prevera, šta mu Preverovi stihovi znače, koliko su mu kao pesniku i muzičaru bili podsticajni, i kojim pesmama se najčešće vraća.

Autor i voditelj emisije: Vojislav Karanović

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво