U središtu pažnje

Ima li rešenja za problem otpada i divljih deponija i kako otpad pretvoriti u resurs? Koje navike moramo da menjamo? Kakvi su efekti naplate ekološke takse?

Budžet Ministarstva zaštite životne sredine, za iduću godinu, biće oko 5,58 milijardi dinara. Nešto je veći nego prošle godine, ali Srbija i dalje za zaštitu životne sredine izdvaja 10 do 20 puta manje od većine evropskih zemalja. Poglavlje 27 o ekologiji jedno je od najzahtevnijih i najvažnijih u procesu pridruživanja EU.

Dokle se stiglo u ispunjavanju ekoloških standarda koji važe u EU, s obzirom da Srbija nije čista zemlja, đubre i smetlišta su svuda oko nas - u parkovima, pored reka, na obodima gradova. U razvijenim zemljama skoro 90 odsto otpada se pretvara u energiju ili se reciklira, a procene su da se u Srbiji reciklira između 5 i 15 odsto otpada. Na zdravlje stanovništva svakako utiče i nekontrolisano bacanje posebnih tokova otpada, zbog čega je i uvedena ekološka taksa po sistemu - zagađivač plaća. Ima li konkretnih efekata od uvođenja eko takse kako bi se stimulisala reciklaža?

Šta podrazumeva ulaganje u upravljanje otpadom i na čemu će se zasnivati Nova nacionalna strategija upravljanja otpadom? Dokle se stiglo u formiranju baze podataka o deponijama na području Srbije? Koliko smo svesni opasnosti od neadekvatnog deponovanja otpada? Kako promeniti kulturu življenja? Koliko vremena će nam trebati da počnemo da razvrstavamo otpad prema vrsti materijala?

Gosti emisije U središtu pažnje su: Radmila Šerović, načelnik odeljenja za upravljanje otpadom u Ministarstvu zaštite životne sredine, mr Nebojša Redžić, načelnik Nacionalnog registra izvora zagađivanja u Agenciji za zaštitu životne sredine i dr Vladimir Pavićević, sa Tehnološko- metalurškog fakulteta.

Urednik i voditelj emisije je Olivera Simić Milošević.

 

broj komentara 0 pošalji komentar
U središtu pažnje U središtu pažnje

Autor:
Redakcija magazinskog programa

Svakoga radnog dana emisija "U središtu pažnje" donosi intervju sa našim najboljim analitičarima i komentatorima, političarima i ekspertima, društvenim inovatorima i drugim poznatim ličnostima, ili ličnostima koje će ubrzo postati poznate. [ detaljnije ]