U središtu pažnje

Srpska tradicionalna narodna igra kolo upisana je na Uneskovu reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva. Šta simbolizuje ova veoma rasprostranjena igra u igračkoj praksi Srbije?  Koliki je značaj upisa na reprezentativnu listu i šta osim Porodične slave i kola još možemo da ponudimo?

U obrazloženju odluke, na sajtu Uneska, navodi se da kolo ima važnu integrativnu društvenu funkciju, neguje kolektivni identitet na različitim nivoima u zajednici , predstavlja simbol nacionalnog jedinstva i nosi obeležje identiteta lokalnih i regionalnih zajednica. Upis elemenata na Uneskovu listu znači i da će ovaj deo nematerijalnog kulturnog nasleđa postati međunarodno vidljiviji i prepoznatljiviji.

Prvi element iz Srbije, upisan na Uneskovu reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa je Porodična slava, a u proceduri usvajanja za 2018. godinu nalazi se predlog za upis elemenata Pevanje uz gusle.

Koji kriterijumi moraju da se ispune na izradi nominacijskih dosijea? Kako se bogato nematerijalno kulturno nasleđe, prenošeno sa generacije na generaciju - održava i koliko opstaje u vremenu modernih tehnologija? Koliko poznajemo narodno stvaralaštvo Srbije? Koliki je značaj svetskog priznanja negovanja kulturne baštine za nacionalni identitet i tradiciju?

Gosti emisije U središtu pažnje su: dr Biljana Đorđević, arheolog iz Narodnog muzeja, član Nacionalnog komiteta za nematerijalno kulturno nasleđe, Vesna Dušković iz Centra za nematerijalno kulturno nasleđe Etnografskog muzeja u Beogradu i Vladimir Dekić, direktor ansambla "Kolo".

Urednik i voditelj emisije je Olivera Simić Milošević.

У средишту пажње У средишту пажње

Autor:
Редакција магазинског програма

Свакога радног дана емисија "У средишту пажње" доноси интервју са нашим најбољим аналитичарима и коментаторима, политичарима и експертима, друштвеним иноваторима и другим познатим личностима, или личностима које ће убрзо постати познате. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи