U središtu pažnje

Srpska tradicionalna narodna igra kolo upisana je na Uneskovu reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva. Šta simbolizuje ova veoma rasprostranjena igra u igračkoj praksi Srbije?  Koliki je značaj upisa na reprezentativnu listu i šta osim Porodične slave i kola još možemo da ponudimo?

U obrazloženju odluke, na sajtu Uneska, navodi se da kolo ima važnu integrativnu društvenu funkciju, neguje kolektivni identitet na različitim nivoima u zajednici , predstavlja simbol nacionalnog jedinstva i nosi obeležje identiteta lokalnih i regionalnih zajednica. Upis elemenata na Uneskovu listu znači i da će ovaj deo nematerijalnog kulturnog nasleđa postati međunarodno vidljiviji i prepoznatljiviji.

Prvi element iz Srbije, upisan na Uneskovu reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa je Porodična slava, a u proceduri usvajanja za 2018. godinu nalazi se predlog za upis elemenata Pevanje uz gusle.

Koji kriterijumi moraju da se ispune na izradi nominacijskih dosijea? Kako se bogato nematerijalno kulturno nasleđe, prenošeno sa generacije na generaciju - održava i koliko opstaje u vremenu modernih tehnologija? Koliko poznajemo narodno stvaralaštvo Srbije? Koliki je značaj svetskog priznanja negovanja kulturne baštine za nacionalni identitet i tradiciju?

Gosti emisije U središtu pažnje su: dr Biljana Đorđević, arheolog iz Narodnog muzeja, član Nacionalnog komiteta za nematerijalno kulturno nasleđe, Vesna Dušković iz Centra za nematerijalno kulturno nasleđe Etnografskog muzeja u Beogradu i Vladimir Dekić, direktor ansambla "Kolo".

Urednik i voditelj emisije je Olivera Simić Milošević.

broj komentara 0 pošalji komentar
U središtu pažnje U središtu pažnje

Autor:
Redakcija magazinskog programa

Svakoga radnog dana emisija "U središtu pažnje" donosi intervju sa našim najboljim analitičarima i komentatorima, političarima i ekspertima, društvenim inovatorima i drugim poznatim ličnostima, ili ličnostima koje će ubrzo postati poznate. [ detaljnije ]