Vreme sporta i razonode

Ženska rukometna reprezentacija Srbije, bez poraza, plasirala se u osminu finala Svetskog prvenstva u Nemačkoj. Sutra od 17.30 časova, u borbi za četvrtfinale, naše devojke igraće sa selekcijom Crne Gore, u Magdeburgu. Gošća u studiju nam je standardna članica državnog tima Anđela Janjušević, koja je zbog povrede morala da propusti ovo značajno takmičenje.

Iz sveta odbojke - dolazi nam Ana Bjelica, takođe članica državnog tima. U potrazi za narednim internacionalnim angažmanom, potpisala je tzv. `ugovor na reč`. Braniće boje svoje Crvene zvezde, s kojom trenira već neko vreme. Ako se pojavi dobra ponuda iz Evrope, istog časa ima slobodu odlaska. Dotle, sigurno će nesumnjivo mnogo značiti mladim saigračicama, koje odnedavno s klupe predvodi Aleksandar Vladisavljev.

Sva je prilika da bi 2018. godina mogla biti jedna od značajnijih za srpski fudbal. Crvena zvezda i Partizan igraće utakice Lige Evrope i na proleće / žreb je u ponedeljak / , dok će državni tim uzeti učešće na Svetskom prvenstvu u Rusiji. Sa nama će danas biti Slobodan Marović, koji je svojevremeno s crveno-belima imao lepih evropskh dana- razgovaraćemo o  ovim takmičenjima  i realnim šansama naših klubova, odnosno reprezentacije.

Društvo će nam praviti i Predrag Neša Nenadić, dugo godina uspešni privrednik, nekakadašnji fudbaler i predsednik fudbalskog kluba Heroj iz Jajinaca. Nenadić nam predstavlja knjigu- putopis koju je objavio pod imenom `Čudo u Sajgonu`. U vreme najtežih međunarodnih sankcija svetskih moćnika, Heroj je fudbalom spojio našu zemlju sa Azijom i tako su nastali ovi zapisi za putešestvija po Vijetnamu, Tajlandu i Burmi. Nenadić je, inače, vrlo uspešan, nutricionista, autor više desetina stručnih radova iz ove oblasti, uključujući i ishranu sportista.

Paratekvondo reprezentacija Srbije još jednom je , u najpozitivnijem smislu, uzbudila i  obradovala Srbiju. Na upravo završenom Evropskom prvenstvu u Sofiji, naše devojke i momci uzeli su 12 medalja i još nekoliko pehara i trofeja. Sa nama će biti takmičarka Danijela Jovanovića, trećeplasirana u Evropi i svetu, zatim trener Bojan Todorović, kao i Tanja Tošić iz Sportskog saveza Beograda.

Miloš Sakić, još jedan gost ovog porodičnog radio magazina, rođen je u Karlovcu, ali su ga životni putevi odveli u Smederevsku Palanku, u kojoj živi. Radi u Sektoru za vanredn situacije MUP-a Republike Srbije, no ovoga puta nećemo o tome, već o njegove četiri zbirke pesama, od kojih se poslednja, pod nazivom `Iluminacije`, upravo predstavlja širom Srbije ljubiteljima lepe reči. Pred nama je i Sakićevo književno veče u Kući Đure Jakšića, u Skadarliji.

Aleksandar Jovanović pozanto je ime u svetu džeza, vrlo uvažen od publike i poštovan od kolega. Posle brojnih angažmana u zemlji i svetu, osnovao je stalni bend, koji nosi naziv po njegovom nadimku- `Šljuka bend`. Upravo su u fazi prvih medijskih predstavljanja materijala sa debi albuma `Iluzija`.

I to nije sve- ova emisija je poznata po takozvanim `zvučnim medaljonima`, odnosno prilozima koji registruju dešavanja u svet koji nas okružuje. Pred nama su Božićno- novogodišnji koncerti u Novom Sadu, takmičenje ugostitelja `Slava Gatsro` u Beogradu, počeo je i Sajam automobila u Kragujevcu. Najavljujemo deseti novogodišnji maketarski kup u Muzeju vazduhoplovstva i drugi Šumadijski internacionalni festival u Kragujevcu.

U ponedeljak će na `Kolarcu` biti predstavljena izložba portreta Ive Pogorelića. O akustičnom koncertu grupe Kerber, zakazanom za 12. decembar u Centru `Sava`, govori frontmen niške grupe Goran Gale Šepa. O večerašnjoj i surašnjom premijeri predstave `Florentinski šešir`, priča reditelj Darijan Mihajlović. Beogradski diksilend orkestar ima tradicionalni novogodišnji koncert, ovoga puta pod nazivom `Prvih 100 godina džeza`. Mlada umetnica Dea Cvetković izlaže u galeriji `Marš Open Spejs`, u Kulturnom centru Pančeva 13. decembra je premijera plesnog projekta `Panonska saga`. Biće reči i o filmskom festivalu u Vranju, na kome je mnogo emocija pobudio film o nekada tako popularnom triju, grupi Lutajuća srca.

Planinarski klub Balkan i zvanićno je proglašen za najbolji u zemlji u godini koju ispraćamo. Aleksandar Roman pobednik je ciklo- kros serije u Šidu. Ove godine Deda mraz dolazi helikopterom- uverava nas u to Sara Krneta, jedina dama kod nas koja prevozno sredstvo s elisom ima u `malom prstu`, a obradovaće i naše najmlađe slušaoce. Na međunarodnom festivalu `Most družbe`, glumica Knjaževsko- srpskog teatra iz Kragujevca Sanja Matejić proglašena je za najbolju mladu glumicu. Ana Magda predstaviće novi roman i zbirku priča 13. decembra u Udruženju književnika Srbije. Neron Mikandus, sa svojim bendom, sutra uveče muzicira u Beogradu. O novom romanu `Očevo mleko`, govori Marko Vignjević, pobednik Areteovog konkursa za knjigu godine. U Manakovoj kući u toku je izložba Srboslava Ilića `Vavilon novi` , u galeriji `Prozor` sutra će biti otvorena izložba `50 godina koncertne rok fotografije u Srbiji`. Poznati kompozitor i gitarista Vladan Paja Vučković upravo je objavio svoj deveti samostalni nosač zvuka, pod nazivom `Moje porodične pesme`.

Predstava `Stilske igre`, Simeona Marinkovića, imala je premijeru u Dadovu, o njoj govori reditelj, profesor Fakulteta draskih umetnosti Radovan Knežević. `Zmajeve dečje igre` nagradu `Rade Obrenović` za najbolju knjigu za decu i mlade dodelile su ostvarenju Kreativnog centra `Krokodil peva`, autorke Vesne Aleksić. Jedna premijera nedavno i u niškom Narodnom pozorištu - u režiji Milana Karadžića, izveden je komad `U čije ime`, o kome nam govori autor teksta i glumac Aleksandar Mihailović. I danas dodeljujemo besplatne ulaznice našim poštovanim slušaocima, za kulturna dešavanja u Madlenijanumu, Akademiji 28 i Domu omladine Beograda. Neće izostati ni uobičajeni predlog jelovnika za nedeljni ručak viteza kulinarstva Milijana Stojanića.

Urednik i voditelj emisije je Željko Stefanović

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи