Gosti iz prošlosti

Krajem 18.veka, kao odgovor na racionalizam i neoklasicizam, u Britaniji i Nemačkoj nastaje novi pokret vođen željom za slobodnim izražavanjem osećanja, željom za oslikavanjem prirode i njenih zvukova, za oslikavanjem individualne sreće i tuge-nastaje romantizam.

U tom metežu različitih stilova, lagane i stidljive borbe surovih i manje surovih tonova mala klaviristkinja  postaje vunderkind i svira u evropskim prestonicama upoznajući Lista, Paganinija, Getea. Spoj njene neobične lepote i odlučnosti, njenog nežnog lica i neobične posvećenosti muzici, talentu, učinio je da bude poštovana i kao kompozitor, i kao pijanista, i kao žena, a pre svega kao nosilac novog vremena u umetnosti.

„Komponovanje mi pričinjava veliko zadovoljstvo... ne postoji nešto što prevazilazi radost stvaranja, ako ni zbog čega drugog onda zato što tokom stvaranja čovek osvaja sate samozaborava, živeći u svetu zvuka" - reči su nemačke pijanistkinje i kompozitorke Klare Šuman čiji je intrigantni, nesvakidašnji i po mnogo čemu jedinstven život satkao našu današnju priču u "Gostima iz prošlosti".

Autor: Dejana Jočović

Гости из прошлости Гости из прошлости

Autor:
Стална екипа емисије: драмски уметник Милан Милосављевић, музички уредник Радмила Дујаковић, организатор Милена Борчанин и уредник Мирјана Блажић.

"Гости из прошлости" - мале приче о великим људима и vice versa. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво