Kod dva bela goluba - ciklus emisija posvećen Ivi Andriću

Radio Beograd 1 u okviru svoje emisije Kod dva bela goluba obeležava jubilej 125 godina od rođenja Ive Andrića. Svaki ponedeljak, od 9. oktobra pa do 25. decembra, biće posvećen velikom piscu i njegovom stvaralaštvu.

Za mnoge umetnike Andrićeva proza ostala je inspiracija, dramski izazov i pokušaj nalaženja odgovora na pitanje: da li je njegovo delo pogodno za scenu, a koji su to romaneskni i pripovedački segmenti najviše izmicali pozorištu. O pozorišnim i čitalačkim izazovima Andrićeve proze u emisiji „Kod dva bela goluba" govore: reditelji Nebojša Bradić i Gorčin Stojanović, i reditelj i glumac Nebojša Dugalić. Nebojša Bradić dramatizovao je Andrićev kratki roman „Prokleta avlija". Po toj dramatizaciji, režirao je i predstavu u Kruševačkom pozorištu. Gorčin Stojanović je reditelj predstave „Gospođica„ Jugoslovenskog dramskog pozorišta koja je nastala na osnovu dramatizacije Marka Foteza iz 1962. Godine: Za ulogu Karođoza u predstavi „Prokleta avlija" Nebojša Dugalić dobio je Sterijinu nagradu. U Narodnom pozorištu Republike Srpske, Dugalić je dramatizovao Andrićev nedovršeni roman „ Omer-paša Latas", potom i režirao istoimenu predstavu i igrao glavnu ulogu.

Svako od sagovornika govori o iskustvima susreta sa književnim delom Ive Andrića, kao i o pokušajima da se suština Andrićevog umetničkog sveta iskaže u nekom od oblika dramskog izraza. Gosti emisije govore i o tome da li je Andrićevo delo ustinu nescenično, kako se obično misli, i šta je njima doneo ovakav, dramski susret sa Andrićem.

Autor emisije: Tamara Krstić

Naslovna strana: Ivo Andrić, fotografija Stevana Kragujevića, izvor commons.wikimedia.org 

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво