Moja knjiga

U večerašnjoj emisiji slikarka Slobodanka Rakić Šefer govori o tome kako je otkrila poeziju Emili Dikinson (1830-1886), kako je došla do knjige njenih izabranih pesama, i šta joj ta knjiga pesama znači. Pesme Emili Dikinson našoj sagovornici donele su trenutke istinske čitalačke radosti, ali su predstavljale i inspiraciju, koja se odrazila u njenom stvaralštvu. Ova američka pesnikinja, koja je živela povučeno, gotovo ne izlazeći iz svoje kuće u gradiću Amherst u državi Masačusets, i od čijeg života i stvaralaštva je stvoren mit, našoj sagovornici predstavlja umetnika sa kojim vodi kreativan dijalog.

Slobodanka Rakić Šefer je do sada je učestvovala na više od 600 likovnih izložbi kod nas i u inostranstvu, među kojima je više od 100 samostalnih. Pored slikarstva, naša sagovornica se okušala i u pisanju. Pre jedne decenije pojavila se knjiga "Ispod streje dedine kolibe" (sećanja na detinjstvo u mačvanskom selu Lipolist), a spremna su za štampu i njena svedočenja o savremenicima "Kuća puna milja''.

Doživljaj prirode, slike na kojima su prikazane razne biljke i insekti, teme u kojima se odražavaju mitske predstave i prizori savremenog života, takozvane ''bele slike'' Slobodanke Rakić Šefer - u svemu tome otkrivaju se tragovi životnog i čitalačkog iskustva. Susret sa poezijom Emili Dikinson za našu sagovornicu predstavlja jedno od važnijih čitalačkih iskustava.

Autor i voditelj emisije: Vojislav Karanović.

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво