Kod dva bela goluba

U večerašnjoj emisiji biće reči o Beogradu sredinom 19. veka, o stanju kakvo je tada bilo u našem gradu, a zatim i o promenama, rekonstrukcijama i o nastojanjima da se poboljša izgled i modernizuje srpska prestonica onog doba.

Uz pomoć članka Vladimira Stanojevića, koji je objavljen u "Godišnjaku grada Beograda" iz 1966. godine, ova emisija ispričaće priču o tome u kakvim su uslovima stanovnici Beograda tada živeli, i kako je naš glavni grad dobio vodovod i druge sanitarije, koje su danas sastavni deo svakodnevnog života.

Emisija govori o tome kako je u Beogradu rešeno pitanje snabdevanja pijaćom vodom, kako su tekle pripreme i kako se odvijala izgradnja vodovodne mreže, ko je izradio projekat a ko finansijski pomogao njegovu realizaciju, i ko je u svim tim radovima učestvovao. Biće reči i o Vladanu Đorđeviću (1844-1930), koji je bio lekar, književnik, političar, predsednik ministarskog saveta Kraljevine Srbije, sanitetski potpukovnik i osnivač Srpskog lekarskog društva. Vladan Đorđević je mnogo učinio da se Beograd razvije, a doprineo je i izgradnji vodovodne i kanalizacione mreže.

Autor emisije: Vinko Stojić

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се