Kod dva bela goluba - ciklus emisija posvećen Ivi Andriću

Radio Beograd 1 u okviru svoje emisije Kod dva bela goluba obeležava jubilej 125 godina od rođenja Ive Andrića. Svaki ponedeljak, od 9. oktobra pa do 25. decembra, biće posvećen velikom piscu i njegovom stvaralaštvu.

''Nobelovu nagradu smatram kao izuzetno priznanje za celokupnu književnost moje zemlje'' - rekao je Ivo Andrić povodom dodele ovog visokog priznanja. Nobelova nagrada Andriću je uručena u Stokholmu 10. decembra 1961. godine u Stokholmu.

U večerašnjoj emisiji čućemo priču o tome kako je ovo priznanje pripalo Ivi Andriću. Biće reči o dobitnicima ove nagrade pre Ive Andrića, o tome kako su mediji u svetu i kod nas propratili vest da je Nobelova nagrada za 1961. godinu dodeljena Ivi Andriću.

Čućemo izvode iz štampe onog vremena koja je o ovom događaju pisala, kao i obrazloženje ove odluke. Čućemo i kako je Ivo Andrić reagovao na vest da je ova nagrada dodeljena njemu, i šta je izjavio kad su mu to saopštili.

U emisiji ćemo čuti i delove besede koju je Ivo Andrić izgovorio, na francuskom jeziku, prilikom uručenja Nobelove nagrade. Beseda je, inače, najvećim delom posvećena fenomenima priče i pričanja. A saznaćemo i kako je izledala sama ceremonija dodele ovog priznanja u Stokholmu.

Autor emisije: Milja Milosavljević Matijević
                    

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара