Gosti iz prošlosti

Karl Sandberg je bio pesnik, reporter, istoričar, borac za prava ugnjetenih, estradna zvezda, trostruki dobitnik Pulicerove nagrade, jedne za poeziju i dve za istoriju, bio je počasni doktor čuvenih univerziteta i jedna od najomiljenijih ličnosti u Americi, a imao je završenih svega sedam razreda osnovne škole.

Pisao je naizgled o jednostavnom, svakidašnjem, razumljivom i prostom - jednostavno, svakidašnje i razumljivo. Opet naizgled. Govorio je: "Ako klasične teme stavimo u kolokvijalni jezik, onda je to prosto džeziranje klasike. Treba da razvijemo ljubav za jednostavne, spontane pojave, za svakodnevni život. Ne mogu vam reći ništa vredno saznanja, sem onoga što i sami znate!"

Kada je imao 6 godina, bilo je to 1884, čim je otkrio kako prstima da uobliči slova, Karl Sandberg je rešio da bude književnik. Sa 10, škrabao je pisma na tablicama, na papiru, na kutijama i zidovima, i poželeo da postane firmopisac. U dvadesetoj bio je američki vojnik u Portoriku i pisao reportaže koje su objavljivane u lokalnim listovima u njegovom zavičaju, u varoši Gejlsberg američke države Ilinois. Osnovnu školu je napustio jer je hteo da upozna pravi život, a život ga je posle Špansko-američkog rata uverio da bi školovanje ipak trebalo da nastavi. Karl Sandberg najpre se našao na spisku studenata koledža u Gejlsbergu, a onda mu je na pamet palo da bude vojnik. Na akademiji Vest Point zadržao se svega petnaestak dana i to zbog slabog poznavanja matematike i gramatike.

Nedovoljno za vojsku, Sandbergovo znanje gramatike bilo je dovoljno da počne da piše stihove....

Autor emisije i urednik: Mirjana Blažić

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво