Kod dva bela goluba

U večerašnjoj emisiji govorimo o Teatru na Đumruku, o njegovom osnivanju, i o predstavama koje su njemu igrane. To je bilo prvo stalno pozorište u Beogradu, i radilo je tokom 1841. i 1842. godine u blizini današnjeg Savskog pristaništa Luke Beograd.

Najzaslužniji za osnivanje Teatra na Đumruku bili su Jovan Sterija Popović, naš poznati komediograf i jedna od centralnih pozorišnih ličnosti u Srba,  i Atanasije Nikolić, profesor matematike i "zemljemerenja". Njih dvojica su 1840. godine obnovili rad pozorišta u Kragujevcu. U Beograd su došli 1841, kada je Licej  na kome su bili predavači, preseljen iz Kragujevca u Beograd, novu prestonicu Kneževine Srbije. Teatar na Đumruku je praktično bio nastavak Sterijinog i Nikolićevog rada započetog u Kragujevcu 1840. godine. Nikolić je bio inicijator osnivanja pozorišta, dok mu je u tom poslu Sterija svesrdno pomagao. U pokretanju novog pozorišta naišli su na podršku Kneza Mihaila, pa je pozorište tokom svog rada jednim delom finansirano i državnom subvencijom.

Kroz priču o ovom teatru i njegovom repertoaru, na kojem su bili i komadi rađeni po delima Viktora Igoa, Marka Karamate, Jovana Sterije Popovića i drugih, sagledan je i značaj ove institucije za razvoj naše pozorišne umetnosti.

Autor emisije: Vinko Stojić

Naslovna strana: zgrada Đumrukane u Sava mali  

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво