Vreme sporta i razonode

Na nedavno održanom Svetskom prvenstvu u kik boksu u Budimpešti, zlatnom medaljom okitila se i članica Crvene zvezde Diana Dabetić. Ona je bila bez premca u disciplini lou kik do 65 kilograma, pa će se našim slušaocima podeliti utiske i radost zbog novom planetarnog trofeja.

U toku je 60. bokserska manifestacija `Zlatna rukavica`, finale se održava večeras u Štark areni. Sagovornik nam je Dragomir Vujković, legendarni majstor plemenite veštine, jedno od najpoznatijih imena ovog sporta u vreme Jugoslavije. Zlatnu rukavicu osvajali su Beneš, Parlov, Puzović, Ristić i drugi bokseri za nezaborav, među njima i Ljubinko Veselinović, koji će takođe s nama evocirati uspomene na šampionske dane u ringu.

Prošlog vikenda održan je `Trofej Beograda` u dizanju tegova, bez premca je u kategoriji dama bila Jovana Stajić. Naša današnja sagovornica, inače, članica je kluba `Banjica` i već je postizala zapažene rezultate u ovoj sportskoj disciplini.

U toku je šesti Sajam sporta, koji se održava pod geslom `Srbija- zemlja sporta`. Sa ove manifestacije, bez premca u regionu i jedne od najbitnijih u evropskim oksvirima, javljaće se Snežana Pantović, koja će u blic- formi razgovarati sa poznatim imenima iz sveta sporta. U okviru Sajma sporta, sutra od 14.30 časova održava se humanitarna aukcija dresova, o kojoj ćemo pričati sa Jovanom Leposavić, mladim čuvarom mreže ženskog fudbalskog kluba Crvena zvezda. S njom će u studiju biti i Mileva Ličina, predsednica udruženja `Uvek s decom`, koje za sobom ima bezbroj humanutarnih akcija. Popularna Jole, divno dete obolelo od opake bolesti, karcinoma male karlice, uspela je da bude jača od svih nedaća, stane na noge i baci rukavicu u lice svim bolestima ovog sveta, sve su izlečive ako čovek ima snagu, dobru volju, podršku najbližih, a Jovana je imala i sada želi da je prenese i drugima kojima je to potrebno.

Pijanistkinja Zorana Vladisavljević održala je koncert na dva klavira, standardnom i električnom, u Studenstkom kuturnom centru. Zanimljivo je da su na njenom repertoaru obrade hitova sastava Metalika i Ajron Mejden, neka od njenih viđenja ovih pesama čućemo i danas u emisiji, u Zoraninom društvu.

Kardiolog i reanimator dr Milan Ignjatović uspešan je u svetu medicine, ali i svojim hobijem- muzikom- pozitivno deluje na zdravlje ljudi. Pamtimo ga iz vremena grupe `Neron`, ovoga puta stiže nam s albumom na kome je dosta obrada velikhi muzičkih hitova bivše nam države. I ne samo to, dr Ignjatović ili, kako ga zovu, Neron Mikandus, ovekovečio je na disku i svoje veliko prijateljstvo s pesnikom Miroslavom Antićem, koji je bio njegov najveći navijač u vreme kada je Ignjatović beležio brojne uspehe u džudo sportu, uz ostalo- bio je i prvak Jugoslavije.

Pratićemo tokom emisije i druge aktuelnosti iz sveta sporta, kao i javnog, kuturnog i umetničkog života. U Somboru se narednog vikenda održava Festival vina i hrane. U Kući kralja Petra prvog, u utorak će biti postavljena izložba `Fidelium`. Solistički koncert Jasne Đokić, pevačice ponikle u čuvenom `Đerdanu`, dešava se u ponedeljak na sceni Kolarca. Srpski umetnik Vladimir Lalić dobitnik je prestižne nagrade za slikarstvo, koju dodeljuje francuska Akademija lepih umetnosti. Predstava `Malograđanska svadba`, pozorišta `Stevan Sremac` iz Crvenke,proglašena je za najbolju na `Repasaž festu` u Ubu, o ovom komadu i nagradi govori glavna protagonistkinja Cvijeta Jovanović- Mučalica. Na upravo završenom filmskom festivalu u Španiji , nagrada publike za najbolju animaciju pripala je našem ostvarenju `Bio dvaput jedan kralj` autora Nikole Stipkovića i Vojina Vasovića, koji govori za naš program.

Mjuzikl- komedija `Just married` ima premijeru na sceni Kraljevsko-srpskog teatra u Kragujevcu. Bista Živana Saramandića biće ubuduće jedan od zaštitnih znakova Aranđelovca. Pričamo i o `Filhademiji`, koja traje do 1. decembra, kao i o nesvakidašnjoj web seriji edukativnog i zabavnog karaktera pod nazivom `Sveznalkov rečnik`. U galeriji `Prozor` u toku je godišnja izložba ULUPUDS-ove sekcije umetničke fotografije. Dan Ive Andrića biće posebno obeležen 29. novembra u Biblioteci grada Beograda. Na Maloj sceni `Madlenijanuma` sinoć je premijerno izvedena psihokomedija `Koju igru igraš`, autora Vladimira Đurića Đure.  `Dnevnik hodanja`- naziv je izložbe umetnice Nine Todorović u Likovnoj galeriji Kolarčeve zadužbine.Uoči finalnog izbora najbolje pesme Dečje Pesme Evrovizije, koji se odvija sutra u Tbilisiju, iz Gruzije nam se javlja koleginica Silvana Grujić, a čućemo i naše predstavnice na ovom takmičenju, Janu i Irinu.

I omladinci Brodarca obezbedili su proleće u takmičenju Lige šampiona u fudbalu, čućemo trenera ovog kluba Milana Kuljića, Naša najbolja predstavnica u skvošu Jelena Dutina nastavlja seriju uspeha- prošlog vikenda osvojila je `Trofej Rumunije` u Klužu, i to treći put uzastopno. Mladi atletičar Elzan Bibić bio je zapažen na Balkanskom krosu u Čanakaleu, u Ulcinju se upravo priprema za učešće na Evropskom prvenstvu u krosu, u Slovačkoj. Smederevo je i ovog vikenda epicentar dešavanja u svetu streljaštva. Džudista Aleksandar Kukolj bio je bez premca na Gran pri turniru u Hagu. Ekipa Politehnike škole za nove tehnologije, vratila se sa SP za programiranje robota u Šangaju s više nagrada. Upoznaćemo i muzički sastav `Dingospo Dali`, koji muzicira 30. novembra u DOB-u, dok će nam Biljana Krstić ispričati kako je proteklo gostovanje  u Zagrebu i druge stvari vezane za aktuelni trenutak njenog `Bistrika`. Ivo Pogorelić, posle 30 godina, ponovo je birao klavir za Kolarac, izuzetan `stenvej` odabran je u Nemačkoj pod budnim okom naše sagovornice Mirjane Lazarević, urednice muzičkog programa Kolarčeve zadužbine.

I ove subote ima lepih nagrada, u vidu besplatnih ulaznica za pozorišne predstave i druga kulturna dešavanja, uz pomoć Doma omladine Beograda i obe scene Akademije 28. Nećemo preskočiti ni uobičajeni predlog jelovnika za nedeljni ručak viteza kulinarstva Milijana Stojanića.

Urednik i voditelj emisije je Željko Stefanović.

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво