Читај ми!

Džudi Garland

Iako se najvećem broju ljudi obraćala sa velikog platna, pozorišna scena i vodvilj bili su njen život. Krivudava linija uspeha i poraza kvasila joj je obraze, ugrožavala zdravlje i dala joj status problematične zvezde… Poznata je bila i kao "mis šou biznisa" jer, koliko god je puta završila u ambisu poroka, toliko puta se ponovo vraćala na scenu. Vrtela se u zatvorenom krugu slave i zabave, od ovacija i veselog skakutanja po sceni, kabaretskih pošalica, pa sve do kašnjenja koncerata, zvižduka i izlaženja publike iz sale. U trenucima očaja pokušavala je da ih zadrži, sedeći na ivici pozornice suznih očiju i pevajući "Tamo negde iza duge".

Glumce često poistovećujemo sa njihovim najznačajnijim ulogama. Ali, kada neka od njih odredi život onom ko je tumači, onda naknadno u svakoj od scena prepoznajemo način na koji im se oči cakle od sreće i tuge kada se kamere pogase. Naša gošća iz prošlosti je junakinja filma koji je produžio detinjstvo svima koji su ga gledali, a zatim mu se i nebrojeno puta vraćali. Američka glumica Džudi Garland svetu se predstavila kao Doroti Gejl 15. avgusta 1939. godine. Tada je „Čarobnjak iz Oza" premijerno prikazan u Graumanovom kineskom teatru na Holivudskom bulevaru slavnih, gde se iste godine, dlanovima uronjenim u sveži beton, Garlandova upisala u istoriju kinematografije. Film je nominovan za Oskara u šest kategorija, a osvojio je dva, od kojih je jedan za najbolju originalnu numeru „Somewhere over the rainbow". Autori su Harold Arlen i Jip Harburg, a pesmu o bezbrižnoj zemlji iza duge otpevala je Džudi Garland, kojoj će ova melodija postati lična karta.

Tornado u Kanzasu dovodi nas do staze od žutih cigala gde nas čeka baš ona, u crvenim bleštavim štiklicama. Dovodi nas u zemlju Oz, iza duge, nazad u prošlost, gde nam dobrodošlicu želi američka glumica Džudi Garland.

Autor teksta - Milica Đilas

Гости из прошлости Гости из прошлости

Autor:
Стална екипа емисије: драмски уметник Милан Милосављевић, музички уредник Радмила Дујаковић, организатор Милена Борчанин и уредник Мирјана Блажић.

"Гости из прошлости" - мале приче о великим људима и vice versa. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво