Zabavnik

Jednoga dana, kada je roman „Derviš i smrt“ već dobio nekoliko značajnih književnih nagrada, Meši Selimoviću je stiglo pismo od male Sabihe, učenice 4. razreda osnovne škole u jednom malom mestu u Bosni. Sabiha je napisala:

„Druže Selimoviću, želim da se s tobom dopisujem, jer sam čula da si dobio roman-pohvalu. Meni je bilo drago što si dobio taj roman. Pa ti želim i u idućoj godini. Da te pitam kako ti je u školi. Meni je dobro, pa i ja sam dobra učenica. Ja sam sada 4. razred osnovne škole. Želim da mi napišeš šta sve učite u osnovnoj školi. Pitam te kako si mi i kako su tvoji ukućani. Ja imam 3 brata i 4 sestre, a ja sam peta. Jedna mi je sestra završila osnovnu i srednju školu sa odličnim, ali se je ona udala. Najmlađa sestra ide u prvi razred osnovne škole. Dva su brata oženjena, a treći će sad u maju da završi zanat. Želim ti dugo učenje. Drugarica Sabiha, IV b razred osnovne škole. Želim da mi odmah odgovoriš i hoću sa tobom da se dopisujem." Na poslednjoj stranici pisma mala Sabiha je nacrtala svoju ruku.

Ako ste jednom videli fotografiju Elvisa Costella, teško da ste mogli da zaboravite njegov neobični lik. Kratko ošišana kosa, naočari sa debelim staklima, lice neuspelog štrebera, uredan ali izrazito demodiran sako nekada možda i elegantnog odela i uske, neuredno podvrnute nogavice farmerki. Takav lik i ime Elvis Costello nije baš lako izbrisati iz sećanja. No, odmah vas moramo obradovati. Naime, niste se naoružali, suvisnim znanjem, jer Elvis Costello je trenutno jedna od najzanimljivivih ličnosti engleskog, pa samim tim i svetskog roka - pisalo je u 61. broju Džuboksa od 27. aprila 1979. godine u tekstu pod nazivom „Elvis Costello- estetika frustracije".

Čemu služi spajalica? Naizgled besmisleno pitanje, ali jedan odgovor - da spoji dva ili više papira, odavno nije dovoljan. I u svakom slučaju nije jedini. Slede bar još tri - spajalica na norveškim reverima, operacija Spajalica, spajalica kao umetnička inspiracija Pjetra D'Anđela i šarmantni Klipi - spajalica pomoćnica.

Autor i urednik: Mirjana Blažić

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи