Mozaik vremena

Deklaracija o proglašenju Federativne Narodne Republike Jugoslavije doneta je 29. novembra 1945. godine.

Svaki 29. novembar u ondašnjoj državi prigodno se obeležavao. Bio je to neradni dan za sve radnike. Na ulicama i u svakom domu svečarska atmosfera. Oni koji prate fudbal znaju da se 29. novembra 1974. godine igralo finale kupa Maršala Tita. Kopačke su ukrstili izabranici banjalučkog Borca i splitskog Hajduka, koji je i osvojio trofej. Kapiten pobedničke momčadi  Jurica Jerković, prilikom primanja pehara ushićeno je uputio poruku voljenom Titu.

Konferencija za novinare, jer novinari bilo domaći ili strani vole da pitaju, a političari odgovaraju, to im je u opisu radnog mesta. Sledi pokazna vežba. Konferencija za novinare Josipa Broza Tita 30. novembar 1968. godine. Teme uvek aktuelne, Kosovo i NATO.

„Ko ste vi poštovani Borislave Mihajloviću Mihize?" upitala je pisca i scenaristu 26. novembra 1990. godine, novinarka Sanja Čupić, u emisiji „Kod dve bela goluba".

U okviru predizborne kampanje za predsednika Srbije 2002. godine, kandidat Borislav Pelević posetio je Despotovac poslednjeg dana novembra i na listu predizbornih osećanja stavio izvlačenje naroda iz svekolike krize. Narod još čeka, ali nije lako političarima, kriza ima sto lica.

Radio Beograd 1, 10.05

 

broj komentara 0 pošalji komentar
Mozaik vremena Mozaik vremena

Autor:
Stalna ekipa emisije: muzički urednik Nataša Mančić, organizator Čedomir Radović, voditelj Dušan Gligorijević. Autor i urednik: Branka Selaković Milošević

Mozaik vremena - borba protiv pilećeg pamćenja, emisija Prvog programa Radio Beograda koja je počela sa radom oktobra 2001. godine. Emituje se svake subote od 10:05 do 11:00. Podseća na prošlost (kulturnu, istorijsku, političku, sportsku i svaku drugu) uz pomoć materijala iz Tonskog arhiva, Dokumentacije i biblioteke Radio Beograda. Svaka kockica Mozaika je jedan datum iz prošlosti. [ detaljnije ]