Kod dva bela goluba

„Mokranjac nije samo našao izvore“, već je umeo i duboko da zahvati u njih. Duboko, do srži, do starine.... Sluh tu prima reflekse nečeg dalekog, a intimno svog, primitivnog, a ipak, elementarnog u snazi koju je izrazila ujednačena složenost umetničkog oblika“. Ovo je o stvaralaštvu Stevana Stojanovića Mokranjca zapisao Petar Konjović, kompozitor koji je u svom stvaralaštvu i sam težio tome da dopre do najdublje starine, da oslušne davno stvorene melodije, i da ih iskaže u novom umetničkom obliku, u kojem bi se osetila njihova elementarna snaga.

Večerašnja emisija prati životni put ovog našeg značajnog kompozitora, Petra Konjovića (1883-1970). U emisiji će biti reči o njegovom umetničkom formiranju, o značajnim ljudima sa kojima se družio, o umetničkim iskustvima koja su ga formirala i odredila. Biće reči i o kompozitorovom odnosu prema tradiciji, njegovoj ljubavi prema poeziji naših romantičara, o inspraciji koju je našao u folkloru...Biće govora i o najznačajnijim delima koje je Konjović stvorio: o horskim kompozicijama i solo pesmama, simfonijama, operama...kao i o značaju koji njegovo delo ima u istoriji naše klasične muzike.

Autor emisije: Aleksandra Jagodić

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво