Doživeti stotu

Koje dobrobiti donosi aktivno starenje i kako čuva mentalno i fizičko zdravlje u trećem dobu? Zašto je izolacija dobar saveznik depresiji? Integracija starijih u društvo je važna, jer su starije osobe veoma osetljive na pojave socijalnog isključivanja, marginalizacije i diskriminacije.

O tome je bilo reči i na Tribini Udruženja "Amity - snaga prijateljstva" sa temom „Kako podsticati učešće starijih osoba u društvu?" Na Šesnaestom jesenjem festivalu zdravlja o aktivnom starenju iskustva i preporuke su razmenili i učesnici tribine, i seniori u publici. 

Koliko centri za socijalni rad mogu da pomognu u borbi protiv siromaštva i kakvu ulogu u tome ima podrška lokalne zajednice? Međusektorska saradnja sa dobrim projektima i akcionim planom dugoročno može da smanji stopu siromaštva. Socijalna radnica Vesna Trbović iz staropazovačkog Centra za socijalni rad smatra da je, uprkos teškoćama, misija moguća.

Minute za zdravlje posvetićemo  ranoj prevenciji i dijagnostici malignih bolesti. U Kancerološkoj nedelji za nama, lekari i pacijenti su saglasni  da je rak izlečiv ako se otkrije na vreme. O tome ćemo saznati više od dr Nade Santrač iz Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

U rubrici za kulturu predstavićemo drugo izdanje knjige Vedrane Rudan "Uho, grlo, nož...", a u istorijskoj  radio čitanci ćemo se vratiti u vreme jednog od prvih srpskih fotografa  Anastasa Jovanovića. Svojim fotoaparatom  ovekovečio je znamenite ličnosti i događaje u Srbiji tokom 19. veka.

Urednik i voditelj Marina Stojadinović.

Muzički urednik Dragan Dimić.

Radio Beograd Jedan, 9:05.

Naslovna strana: Branka Ribar Brajić

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет две године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара