Gosti iz prošlosti

Iako je Astrid Lindgren istaknuto mesto u svetskoj književnosti za decu stekla zahvaljujući junacima kao što su Pipi Duga Čarapa, Ronja, Razbojnička Kći, Emil iz Loneberje, Lota, Braća Lavlje Srce i drugi, verovatno je manje poznato da je proslavljena spisateljica bila i veliki borac za pravdu i prava najslabijih, dece i životinja.

Svojim ugledom i stavovima, koje je iznosila jasno, nedvosmisleno, sa velikom toplinom i saosećanjem prema svima kojima su pravda i podrška bili nasušno potrebni, decenijama je predstavljala jednu od najznačajnijih ličnosti koja je uticala na javno mnjenje u Švedskoj. Knjige Astrid Lindgren pružile su radost, utehu i nadu milionima dece. Pa ipak, neki stručnjaci postavili su pitanje kakav uzor pruža, recimo, lik Pipi Duge Čarape generacijama devojčica koje uz nju odrastaju.

„Živimo u slobodnoj zemlji, zar ne? Zar ti onda nije dozvoljeno da hodaš kako god želiš?" - progovara spisateljica kroz lik male, crvenokose buntovnice.

Da li razigrana, neobična, nesputana Pipi, koja ne poštuje lažne autoritete, pobeđuje nasilnike i štiti slabije od sebe, pruža koristan, primenljiv putokaz za ionako složen proces uklapanja u društvo budućih mladih žena? Ali, Astrid Lindgren je branila decu i njihovo pravo da sama otkrivaju svet, i čvrsto verovala u moć mašte i ljubavi. Na jednoj konferenciji posvećenoj pravima deteta, izjavila je: „Dajte deci ljubav, još ljubavi i još više ljubavi - a zdrav razum će doći sam."

Autor - Hana Gadomski

Nalovna strana: Astrid Lindgren, izvor commons.wikimedia.org

Гости из прошлости Гости из прошлости

Autor:
Стална екипа емисије: драмски уметник Милан Милосављевић, музички уредник Радмила Дујаковић, организатор Милена Борчанин и уредник Мирјана Блажић.

"Гости из прошлости" - мале приче о великим људима и vice versa. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво