Kod dva bela goluba - ciklus emisija posvećen Ivi Andriću

Radio Beograd 1 u okviru svoje emisije Kod dva bela goluba obeležava jubilej 125 godina od rođenja Ive Andrića. Svaki ponedeljak, od 9. oktobra pa do 25. decembra, biće posvećen velikom piscu i njegovom stvaralaštvu.

Prošlost, sadašnjost i budućnost spajaju se u sećanju i pričama. Pisac ne mora da se odmakne od svog radnog stola da bi nas posetio u našem domu, na drugom kraju sveta; on može da nas poseti čak i kada se završi njegov zemaljski život. Pisac ne mora da bude na ulici da bismo osetili da korača sa nama. Postojanim koracima hodi kroz naše živote i pisac Ivo Andrić o kome u emisiji "Kod dva bela goluba" govori pisac Vule Žurić.

Vule Žurić govori o svom doživljaju Andrićevih dela, o pojedinim likovima i scenama iz Andrićevih knjiga koje su njemu poslužile kao stvaralačka inspiracija, govori o tome koliko dela koje on sam stvara predstavljaju kreativni dijalog sa stvaralaštvom drugih pisaca, pa i sa književnim delima Ive Andrića.

U emisiji ćemo čuti nekoliko fragmenata iz knjige Ive Andrića "Znakovi pored puta, kao i odlomke iz priča Vuleta Žurića: "Agramerski domino", "Andrić, koga ne bi bilo", "O imenu i znaku".

"Na svakoj knjizi koja znači dobro umetničko delo moglo bi se napisati: "Oteto od života, moga i vašega." Nadovezujući se na ovu misao iz ''Znakova pored puta'' Vule Žurić kaže da će Andrićevo delo zauvek trajati, jer predstavlja most preko kojeg možemo da uđemo u sopstvenu unutrašnjost.

Autor emisije - Branka Selaković Milošević

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара