U središtu pažnje

Kako Savet stranih investitora ocenjuje poslovnu klimu i reforme? Šta je navedeno u Beloj knjizi za 2017-tu? Gde je ostvaren napredak a u kojim oblastima zaostajemo?

Fiskalna konsolidacija, smanjenje budžetskog deficita i veća zaposlenost u privatnom sektoru pozitivni su signali za strane investitore koji svedoče da je dostignut određen nivo makroekonomske stabilnosti. Strani investitori poručuju da poštuju nastojanja vlasti da unaprede poslovnu klimu, ali i naglašavaju potrebu da se reforme brže sprovode. Srbija je za 12. meseci, od oktobra prošle godine, ostvarila najveći napredak u građevinarstvu, zaštiti korisnika finansijskih usluga, transportu i duvanskoj industriji, a najmanji u pogledu Zakona o privrednim društvima, oporezivanju dobiti pravnih lica, restituciji i standardima kvaliteta u proizvodnji mleka. Premijerka Srbije Ana Brnabić najavila je da će do kraja godine biti definisan program reforme Poreske uprave, što je važno za efikasniju naplatu poreza i sprečavanje sive ekonomije- uz jačanje ispekcijskog mehanizma. "Na tri ključna stuba treba da se fokusiramo - a to su privreda, javna uprava i vladavina prava" - navela je premijerka na predstavljanju "Bele knjige 2017" Saveta stranih investitora.

Šta su još ključne preporuke stranih investotora koji jednom godišnje Vladi Srbije i javnosti saopštavaju svoje viđenje uslova poslovanja i ulaganja u raznim oblastima? Koje izmene predlažu u zakonodavnoj oblasti i sprovođenju propisa?

Gosti emisije U središtu pažnje su - Ana Firtel, izvršna direktorka Saveta stranih investitora i profesori Ekonomskog fakulteta - Milorad Filipović i Božidar Cerović.

Urednik i voditelj je Olivera Simić Milošević.

У средишту пажње У средишту пажње

Autor:
Редакција магазинског програма

Свакога радног дана емисија "У средишту пажње" доноси интервју са нашим најбољим аналитичарима и коментаторима, политичарима и експертима, друштвеним иноваторима и другим познатим личностима, или личностима које ће убрзо постати познате. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво