U središtu pažnje

Kako se štetna hemikalija bisfenol A pojavila u fiskalnim računima, različitim potvrdama i isečcima? Šta je savet građanima koji su s tim papirima u svakodnevnom kontaktu? Kako se kontroliše bezbednost proizvoda opšte upotrebe?

Fiskalni računi i potvrde koji se štampaju na takozvanim termalnim papirima u Srbiji sadrže štetnu hemikaliju bisfenol A, pokazalo je najnovije istraživanje organizacije Alternativa za bezbednije hemikalije "Alhem". Od jula do septembra, ova organizacija  kontrolisala je 33 uzorka na našem tržištu. Pre svega, fiskalne račune dobijene pri kupovini određenih proizvoda, fiskalne račune od dobavljača, termalni papir sakupljen iz javnih ustanova i privatnog sektora, ali i kartonsku i papirnu ambalažu za prehrambene proizvode i plastične kutije za pakovanje gotove hrane u supermarketima.

Šta su pokazale analize u testiranim uzorcima? Šta je bisfenol A? Osim ove hemikalije,  koje sve supstance mogu da izazovu zabrinutost ukoliko se analizama utvrdi da se nalaze u ambalažama ili  proizvodima za opštu upotrebu, sa kojima su građani svakodnevno u kontaktu? Šta zakon obavezuje sve učesnike u lancu snabdevanja kako bi potrošači bezbedno kupovali?

Gosti emisije U središtu pažnje su: dr biohemijskih nauka Jelena Milić iz Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju, istraživač "Alhema" i dr Stevan Blagojević, direktor Instituta za opštu i fizičku hemiju.

Brojevi telefona za uključenja slušalaca su: (011) 322 50 99 i ( 011) 322 52 99.

Urednik i voditelj emisije je Olivera Simić Milošević.

У средишту пажње У средишту пажње

Autor:
Редакција магазинског програма

Свакога радног дана емисија "У средишту пажње" доноси интервју са нашим најбољим аналитичарима и коментаторима, политичарима и експертима, друштвеним иноваторима и другим познатим личностима, или личностима које ће убрзо постати познате. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво