Moja knjiga

U večerašnjoj emisiji Marjan Marinković, bibliotekar, pomoćnik direktora Biblioteke grada Beograda, govori o tome kako je otkrio roman ''Ime ruže'' italijanskog književnika Umberta Eka, i šta mu ovo delo kao čitaocu znači. Marjan Marinković objavljuje književne kritike i tekstove iz oblasti bibliotekarstva.

''Ime ruže'' je roman koji, pored ostalog, govori o knjigama i čitanju. U samom središtu dela nalazi se ideja velike biblioteke i tajanstvene knjige, pa će razgovor o ovoj knjizi biti prilika da se nešto kaže i o fenomenu knjige i čitanja, kao i o mestu i ulozi koju danas imaju biblioteke. Biće reči o osnovnim kvalitetima samog romana, o elementima postmodernističke estetike koji u njemu postoje, o piscima kao što su Kafka, Dostojevski, Borhes...na koje se Eko u romanu poziva, i koji na osoben način utiču na tok i strukturu samog romana.

Ovo delo ima mnogo slojeva: u jednom nivou to je kriminalistički roman, u drugom teološki traktat, u trećem metafizička meditacija, u četvrtom rasprava o fenomenu kulture... I upravo je ta složenost romana ''Ime ruže'' privukla pažnju našeg sagovornika i učinila da ovo delo postane jedna od njegovih omiljenih knjiga.

Autor i voditelj emisije: Vojislav Karanović

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво