Gosti iz prošlosti

Potpisivanjem primirja između sila Antante i Nemačke, u specijalnom železničkom vagonu francuskog maršala i vrhovnog komandanta savezničkih vojski Ferdinanda Foša, u šumi kod francuskog grada Kompjenja, 11. novembra 1918. godine, u 11 sati, završen je Prvi svetski rat.

Zvanični izveštaj Srpske Vrhovne komande: "11. novembra, u 11 časova, prekinuta su neprijateljstva između Saveznika i Nemaca, pošto su ovi poslednji primili postavljene im uslove."

Francuski izveštaj, Pariz, 11. novembra: "Jutros u 11 časova zaključenje primirja objavljeno je u Parizu topovskim pucnjima sa Marsovog Polja. Građanstvo Pariza nije bilo iznenađeno ovim događanjem, jer ga je svakog časa očekivalo i predviđajući zaključenje primirja još u toku poslednjih dana stanovništvo je iz sviju radnji pokupovalo sve zastave. Vlada će danas popodne saopštiti parlamentu zaključenje primirja i uslove pod kojima je zaključeno."
Objava primirja u Londonu: "U ponedeljak, 11. novembra, u 11 časova, objavljeno je u Londonu topovskom paljbom da je primirje zaključeno. Gomila sveta išla je da pozdravi kralja, koji se pojavio na balkonu sa kraljicom, princezom Marijom i vojvodom od Konota. Ogromna masa sveta išla je takođe da pozdravi gospodina premijera Lojda Džordža, koji je objavio da je potpisano primirje. Kralj je rekao: "Radujem se sa vama i zahvaljujem bogu na pobedama, koje su odnele savezničke vojske i koje nam sada donose mir."

Radost u Americi: "Iz Njujorka javljaju da su tamo usled zaključenja primirja sve berze i radnje bile zatvorene. Stanovništvo je u neopisanom oduševljenju manifestovalo po ulicama."

Vudro Vilson o budućem miru: "Predsednik Vilson je pročitao uslove primirja u Američkom kongresu a zatim je rekao da je ovim stvarno završen rat. Saveznički ciljevi potpuno su postignuti. Nemački imperijalizam je srušen. Veliki narodi koji su se bili udružili da ga unište, definitivno su se složili da zaključe mir koji će zadovoljiti opravdane aspiracije naroda i obezbediti zaštitu slabih. Predsednik Vilson je zatim dodao da su saveznici obećali da će pomoći snabdevanje Centralnih sila ukoliko budu imali neupotrebljenih lađa."

Prilikom zaključenja primirja, Njegovo veličanstvo engleski kralj poslao je Njegovom veličanstvu srpskom kralju Petru sledeći telegram: "Primite iskrena čestitanja za zaključenje primirja sa poslednjim od naših neprijatelja. Narod Velike Britanije neće nikad zaboraviti ni vojničke uspehe, ni stradanja srpskog naroda u ovoj velikoj borbi za slobodu. Sa najvećom radošću pozdravljamo izvršenje naših ciljeva, kome su hrabre srpske vojske tako plemenito doprinele."

U emisiji o Danu primirja u Prvom svetskom ratu korišćeni su tekstovi objavljeni u "Srpskim novinama" (informativno-službeni dnevnik Kraljevine Srbije) i u dnevnom listu "Pravda", od 12. do 26. novembra 1918. godine, po novom kalendaru.

Emisiju priredila: Mirjana Blažić

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 11. nov 2017, 15:20)
Zorica Milev [neregistrovani]

Čestitke!!!!

Izvanredna emisija. Odličan izbor materijala i savršena realizacija. Puno pozdrava.

Gosti iz prošlosti Gosti iz prošlosti

Autor:
Stalna ekipa emisije: dramski umetnik Milan Milosavljević, muzički urednik Radmila Dujaković, organizator Milena Borčanin i urednik Mirjana Blažić.

"Gosti iz prošlosti" - male priče o velikim ljudima i vice versa. [ detaljnije ]