Talasanje - Šetnja

U Šetnji danas, povodom Međunarodnog dana primirja u Prvom svetskom ratu, - o Velikom ratu i stradanju srpskog naroda u njemu.

Prvi svetski rat, koji je iza sebe ostavio 20.miliona poginulih i 20. miliona ranjenih, okončan je potpisivanjem primirja u ponedeljak, 11. novembra, u Francuskoj, (u departmanu Oaz), u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša, u sred šume, u blizini grada Kompijeri, u 5:11. Istog dana, u 11.00, zvona širom Francuske oglasila su da je Nemačka potpisala kapitulaciju. U Prvom svetskom ratu, Srbija je izgubila trećinu muškog i četvrtinu ukupnog stanovništva, što je jedno od najvećih stradanja u dvadesetom veku u Evropi.

Simbol padova i uzdizanja srpske vojske u tom ratu je cvet Natalijina ramonda, koji raste baš u našim krajevima i za koji se smatra da je neuništiv, jer uvek ponovo nikne poput Feniksa.

Gosti su istoričar Čedomir Antić i Aleksandra Savić iz Prirodnjačkog muzeja.

Čućemo i svedočenje čika Đorđa Mihailovića, čuvara Zejtinlika u Solunu. Razgovor na najvećem srpskom vojničkom groblju je deo zvučnog dnevnika Svetlane Mladenović, novinarke Beograda 202, koja je sa Savezom potomaka ratnika Srbije 1912 - 1918 prošla putem srpske golgote, preko Albanije, sve do Krfa.

Autor i voditelj: Tanja Zeljković

Izvor slike sa naslovne strane: Pinterest

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара