Mozaik vremena

Danas se obeležava Dan primirja u Prvom svetskom ratu, u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine kada je Nemačka kapitulirala pred silama Antante. Primirje je potpisano u vagonu u Kompijenu, kod Pariza u ranim jutarnjim satima, ali je tačno u 11 sati stupilo na snagu. Dva minuta ranije, od nemačkog snajperiste, stradao je dvadesetpetogodišnji kanadski vojnik Džordž Lorens Prajs, zvanično poslednji vojnik koji je poginuo u Prvom svetskom ratu.

Svake godine Dan primirja obeležava se širom sveta, a od 2012. i kod nas. Simbol sećanja na nastradale, u Srbiji je predstavljen amblemom sa cvetom Natalijina ramonda, endemskom vrstom centralnog Balkana, koji je poneo ime po kraljici Nataliji Obrenović. Ukoliko se ovaj cvet potpuno osuši dovoljno je nekoliko kapi vode i on će oživeti, kao mitski Feniks.  Natalijina ramonda simboliše Srbiju koja se uzdigla iz pepela posle rata. U Francuskoj, zemlji gde je potpisano primirje, na reverima nosi se različak koji je i pored brojnih granata koje su padale po poljima Zapadnog fronta prkosno nicao.

Nikada nije dosadno na srpskoj političkoj sceni. Vazda neki izbori, kako drugo nego obećavajući, ključni, od životnog pitanja. Posle glasanja u drugom krugu lokalnih izbora, 17. novembra 1996. godine, brzi, brži, najbrži napredak obećao je predsednik Savezne republike Jugoslavije Zoran Lilić.

Za vreme agresije NATO pakta na Srbiju prekinuti su diplomatski odnosi sa Francuskom, Nemačkom, Velikom Britanijom, Italijom, Amerikom. Krajem 2000. godine diplomatska zima počela je da jenjava. Savezna republika Jugoslavija je svet, bez nas neće Evropa nigde, poručio je predsednik Vojislav Koštunica, po povratku iz Strazbura kada ga je, u studiju Prvog programa Radio Beograda, 16. novembra 2000. godine, ugostio  novinar Dragan Mihović. Da li ima nekoga sa druge strane vrata na koja uporno kucamo ili je žurka pri kraju? 

Savezni sekretar za inostrane poslove Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije Miloš Minić vrativši se iz posete Italiji i Vatikanu 17. novembra 1977. godine ukratko je izneo zaključke posle razgovora sa zvaničnicima iz susedstva. Za mlađe slušaoce: Da, tada smo se graničili sa Italijom i imali smo more.

Narodni zbor u Jablanici povodom 35 godina bitke na Neretvi upriličen je 12. novembra 1978. godine. Prvi je govorio trostruki narodni heroj, najveći sin naših naroda i narodnosti Josip Broz Tito.

broj komentara 0 pošalji komentar
Mozaik vremena Mozaik vremena

Autor:
Stalna ekipa emisije: muzički urednik Nataša Mančić, organizator Čedomir Radović, voditelj Dušan Gligorijević. Autor i urednik: Branka Selaković Milošević

Mozaik vremena - borba protiv pilećeg pamćenja, emisija Prvog programa Radio Beograda koja je počela sa radom oktobra 2001. godine. Emituje se svake subote od 10:05 do 11:00. Podseća na prošlost (kulturnu, istorijsku, političku, sportsku i svaku drugu) uz pomoć materijala iz Tonskog arhiva, Dokumentacije i biblioteke Radio Beograda. Svaka kockica Mozaika je jedan datum iz prošlosti. [ detaljnije ]