Kod dva bela goluba

U večerašnjoj emisiji „Kod dva bela goluba“ pričaćemo o paganskoj grobnici iz IV veka čiji su ostaci pronađeni u selu Brestovik kraj Grocke, o legendi o prvim beogradskim mučenicima, đakonu Ermilu i vojniku Stratoniku, kao i o naučnoj pretpostavci da je graditelj ove grobnice rimski velikodostojnik, možda čak i neki od imperatora.

Ermil i Stratonik su mučenički nastradali za vladavine cara Likinija, u vreme kada je imperator Konstatnin, Milanskim ediktom, proglasio hrišćanstvo zvaničnom  verom. Likinije ih je zbog ispovedanja nove religije žive zakovao u kovčeg i bacio u talase Dunava. Reka je, prema predanju, njihova tela izbacila nizvodno od Singidunuma, u današnjem selu Brestovik. Tako narod veruje da su ostaci građevine u blizini Grocke zapravo grobno mesto dvojice martira kojima se i danas klanjaju.

Iskopavanja ovog lokaliteta započeta 1895. godine pod upravom Mihajla Valtrovića, dokazala su, da se zaista radi o grobnici, ali ne onoj Ermila i Stratonika, već porodičnom mauzoleju čoveka visokog ranga starog Rima. Na to je arheologe upućivao unutrašnji izgled građevine, njena arhitektura i dekoracija, brojni predmeti, delovi pronađenih figura i statua rimljanina u togi, izloženi danas u maloj galeriji kalemegdanske Sahat-kule. Središnji prostor, dve bočne konhe i deo za sahranjivanje sa tri sarkofaga, odmah su ukazivali na sličnost sa rimskom grobnom arhitekturom IV veka. Unutrašnjost oslikana freskama, sa centralnim motivima riba i plovki, ali i obrisima ljudkse figure, bili su jasan znak istraživačima da se radi o građevini namenjenoj sahranjivanju.

Kako su Ermil i Stratonik nastradali u IV veku, a arheolozi utvrdili da ostaci mauzoleja u Brestoviku pripadaju istom vremenskom periodu, emisija „Kod dva bela goluba" kretaće se ovaj put između istorije i legende, u prostoru u kojem se spajaju i prožimaju naučni uvidi i maštarski uzleti.

Autor emisije: Aleksandra Jagodić

Izvor slike sa naslovne strane: www.grocka.rs

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво