Vreme sporta i razonode

Slučaj Ane Antonijević pošteno je uzdrmao kompletan sportski svet. Podsećamo, srpska odbojkašica bila je prinuđena da propusti jedno veliko takmičenje, jer je bila pozitivna na klenbuterol, zbog konzumiranja kontaminiranog mesa. Naknadno je utvrđeno da ona nije bila kriva zbog toga, ali joj učešće na Evropskom prvenstvu i osvajanje zlatne medalje niko ne može vratiti. O ovoj priči, ali i drugim sličnim potencijalnim `žarištima` kada su u pitanju vrhunski sportisti, danas razgovaramo sa doktorkom Marijom Anđelković iz Antidoping agencije Srbije.

Seriji najsjajnih odličja u svojoj kolekciji Damir Mikec nedavno je dodao i zlatnu medalju sa Svetskog kupa u Nju Delhiju, kao i sa mitinga `Salona open` vazdušnim oružjem, održanog u Solinu kraj Splita. Idealna prilika da našeg ubojitog `pištoljdžiju` ove subote pozdravimo u emisiji, tim pre što su slobodni trenuci za sportiste koji se bave streljaštvom prava retkost.

U goste nam dolazi i triatlonac iz Pančeva Vladimir Savić, koji je u karijeri imao trke na svim svetskim kontinentima. Nedavno se vratio sa Svetskog prvenstva u ajronmenu, koje je održano na magičnim Havajima. I u ovom sportu, sezona je duga i naporna, a učešće na najvećem planetarnom takmičenju doživeo je kao priznanje za sve što je učinio tokom ove godine.

Nekoliko proteklih vikenda glumica glumica Ana Sofrenović provela je radno, kao član žirija na najvećim domaćim festivalima pozorišta, poslednji je održan u Aranđelovcu. I, još mnogo važnije, posle punih osam godina Ana se vratila na `daske koje život znače`, i to u predstavi `Zojkin stan`. Bulgakov i njegov komad pun muzike, na svetskoj sceni premijerno izveden davne 1926. godine u moskovskom teatru Vahtangov, bili su dovoljna inspiracija za glumicu, koja je na sceni u punom sjaju.

Poznati džez muzičar, pijanista, aranžer i kompozitor Milan Petrović premijeru svog novog albuma, i to sa ambijentalnom muzikom, imaće upravo u ovoj emisiji. Na ovom izdanju sarađaivao je sa čak devet dama, od kojih je svaka dala svoj doprinos. Milan, inače, paralelno gradi i inostranu karijeru, čućemo prvi na svetu kako zvuče njegove nove autorske numere.

U gostima nam je i Tamara Klarić - ona i Bogdan Stevanović pešačili su od Beograda do Niša, kako bi skrenuli pažnju javnosti na akciju prikupljanja novca za izgradnju nove zgrade dečjeg hematoonkološkog odeljenja Klinike za dečje interne bolesti u Nišu. Uključujući SMS poruke i donacije, u ovu svrhu uplaćeno je više od milion i po dinara, Tamara i Bogdan dobili su medaljice i torte, a srca su im prepuna. Sada je na Srbiji da nastavi ovu akciju, na svim dobrim i humanim ljudima naše zemlje, u pozitivan ishod ne sumnjamo...  

Biće reči i o filmu `Skok`, rad na ovom ostvarenju scenariste Aleksandra Miletića i reditelja Ivice Vidanovića bliži se kraju. Glavni junaci su Nataša Kovačević i njena životna, inspirativna priča. Posle teškog udesa, Nataša je uspela da osvoji pehar sa Zvezdom, osnuje humanitarnu fondaciju, napiše knjigu, bude neko  vremene predsednica crveno belih košarkašica i da završi - dva fakulteta. Dalje obrazovanje nastavlja u Engleskoj- upisala je master studije na univerzitetu Nort Ambrija u Njukastlu, smer liderstvo i menadžment.

Izvedena je 150. premijera u pozorištu lutaka `Pinokio`- o predstavi `Baroni di Makaroni`, govori rediteljka Olja Đorđević. Reditelj Stevan Bodroža govori nam o novoj predstavi `Treznilište`, prvi put izvedenoj na sceni UK `Vuk`. Glumac Nemanja Oliverić iznosi svoje viđenje `Crne kutije`, u kojoj učestvuje na sceni BDP-a. U Kruševačkom pozorištu premijerno izvedena Sterijina `Ženidba i udadba`, o čemu nam priča reditelj i glumac Bojan Veljović. Najavljujemo i četvrti festival za decu i mlade iz oblasti ekologije `Mater Terra`, zatim `Metropolis bluz fest`, četvrti beogradski festival kantautora `Kantfest 2017`, Novosadski džez festival. Zoran Predin sa `Lačnim Francom` objavio je prvi singl s albuma `Akustična pusa`. Ivona Pleskonja priča o lepoj izložbi pod nazivom `Van linija` u galeriji `Nju moment`, Marija Ristić o svojoj izložbi- autorskom projektu u galeriji ULUPUDS-a, biće reči i o `Zemunskom salonu 2017`. Narednog vikenda u Dimitrovgradu se održava izložba dimljenog svinjskog mesa, a u Leskovcu izložba suvenira i štampanog turističkog materijala. Od 11. do 13. novembra u Dorćol Platzu održava se prvi Festival čokolade.

Naš najmlađi pisac iz oblasti psihologije Jovana Jovanović govori o svom prvencu, knjizi `Nikad ne reci nikad`. Deseti festival predstava za decu profesionalnih pozorišta održava se u Kruševcu. U Muzičkoj školi u Boru u toku je festival `Vlaške izvorne pesme`. U Aleksincu, rodnom mestu Tome Zdravkovića, koncert u znak sećanja na velikog kantautora narodne muzike. `Grin fest` održava se u Domu omladine Beograda. U muzeju- dvorcu u Udinama u Italiji, izloženo je 13 figurina iz Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci. `Zemunski salon 2017.` traje u umetničkoj galeriji `Stara kapetanija`. Predrag Momirović, direktor uspešno održanog Evropskog atletskog prvenstva u dvorani podneo je izveštaj Izvršnom odboru atletske federacije Starog kontinenta - tom prilikom, u Ljubljani, podržana je kandidatura Srbije kao domaćina svetskog prvenstva u dvorani 2020. godine. Našim slušaocima i danas dodeljujemo ulaznice za interesantne kulturne predstave, uz pomoć male i velike scene Akademije 28, kao i Doma omladine Beograda. Neće izostati ni uobičajeni predlog jelovnika za nedeljni ručak viteza kulinarstva Milijana Stojanića.

Urednik i voditelj emisije je Željko Stefanović.

Naslovna strana: Marija Anđelković, fotografija preuzeta sa: www.adas.org.rs 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво