Moja knjiga

U večerašnjoj emisiji Jasminka Petrović, pisac za decu i mlade, govori o tome zašto voli i zašto joj je važna knjiga „Pipi duga čarapa“ švedske književnice Astrid Lindgren (1907-2002). Priča o ovoj neobičnoj junakinji, nestašnoj i svojeglavoj Pipi, nastala je iz priča koje je Astrid Lindgren pričala svojoj bolesnoj ćerki 1941. godine. Roman „Pipi duga čarapa“ objavljen je 1944. godine. Preveden je na brojne jezike i postao popularan širom sveta. Knjiga je doživela brojne filmske adaptacije; po priči su napravljene televizijske serije, crtani filmovi i slikovnice.

Lik riđe devojčice pegavog lica, sa čudno spletenim kikama, koja se opire pravilima sveta odraslih, devojčice koja poseduje izuzetnu snagu i dobro srce, i koja svoje drugare, Tomija i Aniku, vodi u brojne avanture, osvojio je maštu i srca čitalaca, a pre svega onih najmlađih.

Naša sagovornica govori tome kako je knjigu „Pipi duga čarapa" otkrila, kako ju je doživela u detinjstvu, koliko često joj se vraća, a priča i o tome kako ova knjiga može da posluži kao dobar povod za razgovor sa decom.

Jasminka Petrović je napisala više od trideset knjiga za decu i mlade. Knjige su joj prevedene na dvadeset pet jezika, a neke od njih su dramatizovane u pozorištima za decu u Srbiji i u inostranstvu. Uređivala je tinejdžerske emisije na radiju, pisala za mnoge časopi­se. Učesnik je u različitim programima i projektima koji podstiču dečju maštu i stvaralaštvo. Za svoje književno stvaralaštvo Jasminka Petrović dobila je brojna priznanje i nagrade. Na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Beogradu njena knjiga „Sve je u redu" dobila je nagradu za dečiju knjigu godine.

Autor i voditelj emisije: Vojislav Karanović

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво