Gosti iz prošlosti

Muzika je oduvek imala svoje istorijske, duhovne, ekonomske i kulturne karakteristike koje su stvarale svojevrsni odraz jednog vremenskog razdoblja. Pronalaženje novog načina izražavanja kroz neslućeni intezitet u ispoljavanju emocija, misli i osećanja, tipične su odlike za kraj 18. i početak 19. veka. Doba romantizma i velikog stvaralačkog bogatstva, uvelo je promene u likovnoj i muzičkoj umetnosti, književnosti i filozofiji. U svim pravcima umetnosti javila se potreba za oslobađanjem od ustaljenih stvaralačkih normi i zakona, gde je nepoštovanje pravila jednostavne klasične forme bio izraz stvaralačke nediscipline. I najmanja odstupanja od forme, izazivala su osudu.

„Sakrijte svoja lica, ubogi pesnici prošlosti. Koliko god je vaš govor čist, harmoničan i uverljiv, on se ne može ni približiti niti se može uporediti s izražajnim mogućnostima govora u tonovima. Ne znate za zajedničko delovanje različitih boja zvukova, za instrumentalni kolorit, modulacije. Nisu vam poznata ona iznenađenja za uho, oni neobični akcenti, koji odjekuju u neistraženim dubinama naših duša" - tako je govorio jedan od najvećih rušilaca starog, ali i utemeljivač svojevrsnog ličnog odraza u sadržaju i obliku muzičkog dela, francuski romantičarski kompozitor Hektor Berlioz, naš Gost iz prošlosti.

Autor teksta - Dejana Jočović

Izvor slike sa naslovne strane: BBC

Гости из прошлости Гости из прошлости

Autor:
Стална екипа емисије: драмски уметник Милан Милосављевић, музички уредник Радмила Дујаковић, организатор Милена Борчанин и уредник Мирјана Блажић.

"Гости из прошлости" - мале приче о великим људима и vice versa. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво