Vreme sporta i razonode

Da li ste se, možda, nekada zapitali, šetajući zoo vrtom u vreme podele obroka `stanarima`, ko s toliko ljubavi, pažnje i kretivnosti secka sve one vitaminske salate, bari i kuva obroke, vodi računa o `meniju` žitelja veselog kolektiva na Kalemegdanu ? Evo prilike da saznamo odgovor tokom ovog izdanja porodičnog magazina Radio Beograda 1 - dolazi nam Spomenka Dobrota, glavna kuvarica `Vrta dobre nade`, koja u ovom zdanju radi već dve decenije i savršeno je upućena u sve gastronomske tajne životinja koje susrećemo.

Na Svetskom prvenstvu u Londonu naši paratekvondisti imali su fantastičan učinak - osvojili su osam pojedinačnih medalja i dva pehara za ekipni plasman. U studiju će, kao predstavnici trofejne družine, biti `devojka s krilima` Dejana Bačko, kapiten Nikola Spajić, kao i glavni trener reprezentacije Aleksandar Andreevski.

Gorica Popović jedna je od glumica koju auditorijum `prepoznaje` kao člana porodice svakoga od nas, redovno je u našim domovima, ali i u varošima koje umetnici ne baš tako često obilaze. U njenoj priči, upravo su aktuelne pozorišna predstava `Moja ti` i tv serija `Kozje uši`, mada je s Goricom teško mimoići priče i o mnogim drugim stvarima i svetu koji nas okružuje.

Dolazi nam i Veljko Šukalo, predsednik Džet- ski saveza Srbije,s lepim vestima o novoj, sedmoj tituli svetskog prvaka Fabija Inkorvalje, koji se od 2005. godine takmiči sa srpskim pasošem i pod pokrićem asocijacije ovog atraktivnog sporta. Šukalo se, sa svojim izabranicima, sprema i za učešće na Svetskom kupu u Papaji.

`Knjige na dodir`, koje pritiskom ispuštaju zvukove, bile su istinski hit na tek završenom Sajmu knjiga. `Peca i šumski orkestar`, kao i `Peca i cirkuski orkestar`, savršeno dočaravaju tonove raznih instrumenata, idealno su edukativno sredstvo za mališane, ali i druge kojima su ovakva učila potrebna. U predstavljanju će nam, u ime izdavača `Kreativnog centra`, pomoći muzikolog Dušanka Jelenković. Radi na Fakultetu muzičke umetnosti, majka je dvojice dečaka i recenzent je izdanja. Govoriće nam o značaju ovih knjiga i značaju muzike za decu.

Na ovu priču nadovezaće se i Mari Mari, pevačica i autor pop muzike, koja već nekoliko godina ima svoju zvučnu radionicu, u okviru koje `neke nove klince` uvodi u svet tajne dobrog i kvalitetnog pevanja. Nije lako biti pedagog po tom pitanju, posebno u zemlji u kojoj na mnogim tv kanalima deci obećavaju kule i gradove u emisijama sumnjivih kvaliteta i uz, često, nekompetentne članove žirija i komisija.

Ne verovali ili da, grupa `Neverne bebe` obeležava četvrt veka postojanja, prošlo je brzo, munjevito, gotovo neosetno. Jubilej će biti obeležen objavljivanjem best- of albuma, kao i koncertima u 25 gradova Srbije, uključujući prvi u Novom Sadu, zakazan za 10. novembar. Gosti u studiju su Tijana Sretković i bas gitarista Vladan Đurđević.

Beogradski `Pan teatar` vratio se sa festivala dečjih pozorišta u kineskom gradu Mianuangu, o čemu priča reditelj Aleksandar Maletin. Beležimo i premijeru predstave `Crveni šešir`, o njoj slušamo od glumice Nade Blam. U Dadovu je prvi put izvedena predstava `U cara Trojana kozje uši`, u režiji Darijana Mihajlovića. Drama `Žanka`, Miodraga Ilića, biće premijerno izvedena na sceni `Madlenijanuma`, govore o tome protagonisti Jelica Sretenović i Petar Mihailović. Novi film Dejana Zečevića `Izgrednici` svetsku premijeru imao je na festivalu u Čikagu, o ovom ostvarenju govori nam glumac Mladen Sovilj. U tv seriji `Psi laju, vetar nosi`, Ana Sakić igra ulogu Violete opasnice, pa  je poredi ovom prilikom sa likom Ingrid, iz prošle tv epopeje sa sela. Pričamo i o knjizi `Borislav Stanković- gospodin košarka`, čiji je autor novinar Aleksandar Miletić, koncertu flautistkinje iz Niša Anđele Bratić u Beogradu i zbirci priča ``Bez `dragi moji``, koju je napisala Lidija Ćirić.

Naša najbolja džudistkinja Milica Nikolić osvojila je srebrnu medalju na Gren slemu u Abu Dabiju. Jelena Dutina, državna prvakinja u skvošu, došla je takođe do srebra, na turniru u italijanskom gradu Kare. U Požarevcu se od sutra odžava pozorišna smotra `U svetlosti Milene`, u Sečnju `Mitrovdanski susret`,a u Leposaviću republička planinarska akcija Šatorice. Najavljujemo i pozorišni festival u Aranđelovcu, Sajam pčelarstva Dunavskog regiona u Novom Sadu sajam vina u Lazarevcu i Festival mlade rakije u Ljutovu, kraj Subotice. O 49. izložbi `Zlatno pero` govori predsednik Saveta izložbe Pavle Zelić. Čućemo i Nedu Aleksić, uz Mariju Simić- pobednicu konkursa `Superste`, za projekat `Artiš maštalica`. U okviru festivala čembala, sutra uveče u Domu vojske koncertno se predstavlja Sofija Perović. Čućemo i niz drugih aktuelnosti i informacija, kako iz sveta sporta, tako i iz javnog, kulturnog i umetničkog života. Neće izostati ni uobičajeni recept viteza kulinarstva Milijana Stojanića- ove subote ispričaće nam kako se pravi makedonski specijalitet pastrmajlija.

Urednik i voditelj emisije je Željko Stefanović.

Izvor slike sa naslovne strane: Večernje Novosti

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво