Novosti dana

U Madridu, poslanici španskog Senata raspravljaju o Kataloniji i aktiviranju člana 155 Ustava kojim bi se suspendovale nadležnosti te španske regije.

U obraćanju Senatu, premijer Španije Marijano Rahoj izjavio je da će prvi potez španske vlade, ukoliko senatori odobre specijalna ovlašćenja, biti smena katalonskog predsednika Karlesa Pudždemona. Rahoj je poručio da specijalna ovlašćenja ne znače oduzimanje sloboda Kataloncima, već njihovu zaštitu. Španski premijer je ocenio da je to jedini izlaz iz aktuelne krize jer su u Kataloniji prekršeni zakoni i pogažena demokratija i prava svih.

Počinje i sednica katalonskog parlamenta, a na dnevnom redu bi mogao da se nađe predlog za izglasavanje nezavisnosti od Španije. Katalonske stranke koje se zalažu za nezavisnost podnele su zahtev regionalnom parlamentu da proglasi "Katalonsku Republiku", ali nije poznato da li će se o tom zahtevu glasati na današnjoj sednici, prenosi Rojters pozivajući se na navode španskog lista "Vanguardija".

Ministarstvo trgovine uložilo je protest Privremenim institucijama samouprave u Prištini zaduženim za sprovođenje CEFTA sporazuma, kao i predstavnicima UNMIKA i zatražilo ukidanje takozvane zaštitne mere kojom se uvodi specijalna uvozna dažbina za brašno iz Srbije od 40 evra po toni. Ministar Rasim Ljajić ocenio je da je to klasična vancarinska barijera kojom se sprečava ili čak zaustavlja izvoz brašna iz Srbije. Objasnio je da je Priština tu meru uvela sa obrazloženjem da se brašno iz Srbije prodaje ispod tržišne cene - što je potpuno netačno. Ljajić je najavio da će, ukoliko se ta mera ne povuče, Beograd zatražiti hitan sastanak Zajedničkog komiteta CEFTA , a obratiće se i nadležnim telima Evropske komisije.

Na delu obilaznice oko Dimitrovgrada, na istočnom kraku Koridora 10, izvode se intenzivni radovi na iskopu kosine Gradinje i asfaltiranje, a vršilac dužnosti direktora Koridora Srbije Zoran Babić je najavio da će ta obilaznica biti potpuno gotova do 15. decembra. Babić je obišao radove na kosini Gradinje zajedno sa delegacijom Svetske banke, koju je predvodio šef Kancelarije SB u Srbiji Stiven Ndegva, kao i predstavnicima Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastruksture.

Urednik i voditelj: Slobodan Petrović

Urednik vesti: Nenad Selaković

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара