Читај ми!

Mihail Bulgakov

“Ne verujem u sakrivenu sveću. Pisac će kad-tad svejedno reći ono što hoće da kaže.” I Mihail Bulgakov je govorio:

- Rukopisi ne gore!

- Najstrašniji ljudski porok je kukavičluk!

- Na kraju će sve biti u redu, svet je na tome sazdan.

- Onaj ko voli mora da deli sudbinu onoga koga voli.

- Ako ne postoji dokument, ne postoji ni čovek.

- Da, čovek je smrtan, ali nije u tome sva nevolja. Loše je to što je on ponekad iznenada smrtan. Eto u tome je trik! I što nikako ne može da kaže šta će raditi večeras. 

Porodična sećanja: visokog rasta, malo pogrbljen, plave, pomalo kovrdžave kose i svetloplavih, bistrih očiju, koje su videle, kako se kaže, „čoveka skroz - naskroz". Imao je dugačke ruke pijaniste i dobro je svirao na klaviru. Cela porodica je bila muzikalna i svi su voleli da pevaju. Pokreti Mihaila Afanasjeviča bili su nervozni i odsečni, delovao je malo nezgrapno; ponekad je, bududući stidljiv, s ljudima govorio dosta oštro. Nikad nije voleo gomilu i društvo, najviše je voleo da bude sam ili je vodio prijateljski razgovor s jednim ili dva prijatelja. Ponašao se veoma jednostavno, ali je bio duhovit i sarkastičan, pa su se mnogi pribojavali njegovog jezika.

Sve dok se nije razboleo, bio je izuzetno vitalan. Voleo je da zbija šale s prijateljima i bliskim ljudima. U mladosti, kao najstariji sin, posle porodičnih obeda, prilazio je majčinoj ruci, a za njim su prilazila ostala deca. Koristeći se majčinom zamišljenošću, ponovo je počinjao ritual, sve dok majka, pošto je konačno zapazila da nešto nije u redu, ne bi rekla:

- Mihail se opet izmotava!

Mihail Afanasjevič Bulgakov, autor jednog od najboljih romana 20. veka, "Majstor i Margarita", pisac feljtona, pripovedaka, drama, operskih libreta. Po obrazovanju lekar, po opredeljenju umetnik bez kompromisa. Pisac koji je pisao da bi živeo - naš današnji gost iz prošlosti.

Autor i urednik emisije - Mirjana Blažić

Гости из прошлости Гости из прошлости

Autor:
Стална екипа емисије: драмски уметник Милан Милосављевић, музички уредник Радмила Дујаковић, организатор Милена Борчанин и уредник Мирјана Блажић.

"Гости из прошлости" - мале приче о великим људима и vice versa. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво