U središtu pažnje

Kako zaštititi izvore pijaće vode u Srbiji? Koja izvorišta država može da vrati u svoje vlasništvo? Kako se odnosimo prema tom dragocenom prirodnom resursu?

Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija objavila je da smo po količini i kvalitetu pijaće vode na 47. mestu, od 180 država. Svakako ne spadamo u najžednije nacije, ali to ne znači da imamo mogućnosti da se razbacujemo. Prema istim parametrima, Srbija učestvuje sa 0,3 odsto u svetskim izvorima vode za piće, ali ima problem sa otpadnim vodama, koje se najčešće, bez ikakve prerade, ispuštaju direktno u tokove, što utiče na njihov kvalitet. Za Srbiju bi trebalo da upale alarm i globalne klimatske promene, što se najjasnije videlo prilikom nepogoda i velikih izlivanja reka 2014., kada je čak u 22. grada i opština voda iz vodovoda proglašena neispravnom. Stanovništvo je zavisilo isključivo od pomoći i snabdevanja flaširanom vodom - koju proizvode novi vlasnici prirodnih izvorišta. U prevodu: inostrane kompanije.

S obzirom da se mora čuvati svaka kap pijaće vode kao egzistencijalni resurs zemlje, resorni ministar je ukazao na potrebu zaštite voda, upozorivši da je rasprodaja pijaće vode ravna nacionalnoj katastrofi! Prave razmere rasprodaje izvorišta još se ne vide dovoljno, a realne i teške posledice biće uočljive tek kada nastupi era svetske nestašice- ukazuju stručnjaci. Zato država traži način da izvorišta vrati u svoje vlasništvo koliko god je moguće.

Može li se zakonima zaštiti voda kao javno dobro? Šta su rešenja?

Gosti emisije U središtu pažnje su: Jovan Despotović, profesor hidrologije i hidrotehnike sa Instituta za hidrotehniku i vodno-ekološko inženjerstvo Građevinskog fakulteta, profesor Zoran Stevanović, sa katedre za hidrologiju Rudarsko geološkog fakulteta i profesor ekološkog prava Mirjana Drenovak Ivanović, sa katedre za javno pravo Pravnog fakulteta u Beogradu.

Urednik i voditelj emisije je Olivera Simić Milošević.

У средишту пажње У средишту пажње

Autor:
Редакција магазинског програма

Свакога радног дана емисија "У средишту пажње" доноси интервју са нашим најбољим аналитичарима и коментаторима, политичарима и експертима, друштвеним иноваторима и другим познатим личностима, или личностима које ће убрзо постати познате. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара