U središtu pažnje

Kako protiv sive ekonomije? Šta je cilj sporazuma o priznanju prekršaja? Koje su još opcije za prevođenje rada iz sive zone u legalne tokove?

Sporazum o priznanju prekršaja, koji se sada primenjuje u saobraćajnim i carinskim prekršajima, uskoro bi trebalo da postane opcija i za one koji krše zakone iz oblasti sive ekonomije. Upućeni tvrde da će i prekršioci koji rade u sivoj zoni i inspekcije i sudovi imati korist od sklapanja sporazuma. Pre svega, prekršioci će dobiti blažu kaznu nego što bi dobili po okončanju sudskog postupka, inspektori neće morati da se odazivaju u svojstvu svedoka pred prkršajne sudove, već će moći da rade svoj osnovni posao a sudski postupci će kraće trajati. U Ministarstvu za rad i zapošljavanje najavljuju i uvođenje mobilnog inspektora koji će moći na licu mesta da proveri da li je neko prijavio radnika ili ne, kako bi se odmah izdavale kazne ili upozorenja u zavisnosti od statusa tih radnika. Jedan od načina borbe protiv sive ekonomije je i smanjenje učešća gotovine u prometu.

Procenjuje se da između 600.000 i milion radnika radi na crno. S druge strane, privrednici skreću pažnju da visoka opterećenja, mnogo parafiskalnih nameta i nezaposlenost guraju firme i ljude u sivu zonu.

Može li se očekivati da država smanji namete? Koja su najefikasnija rešenja kako bi se smanjila nelegalna trgovina, neprijavljen rad i utaja poreza?

O prednostima sporazuma o priznanju prekršaja kao jednog od načina za smanjenje obima sive ekonomije govori sudija Milan Marinović, predsednik Udruženja sudija prekršajnih sudova. Gosti u studiju su- Goran Marković, inspektor u Inspektoratu za rad, ekonomista dr Sonja Đuričin, naučni saradnik Instituta ekonomskih nauka i Goran Davidović, član UO Asocijacije malih i srednjih preduzeća.

Urednik i voditelj emisije je Olivera Simić Milošević.

У средишту пажње У средишту пажње

Autor:
Редакција магазинског програма

Свакога радног дана емисија "У средишту пажње" доноси интервју са нашим најбољим аналитичарима и коментаторима, политичарима и експертима, друштвеним иноваторима и другим познатим личностима, или личностима које ће убрзо постати познате. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво