Novosti dana

Na Kosovu i Metohiji održavaju se lokalni izbori na kojima se biraju predsednici opština i odbornici u 38 opština. Na izborima učestvuje 35 političkih partija, jedna koalicija, 30 građanskih inicijativa i 25 nezavisnih kandidata. Od 21-og kandidata, koliko ih se prijavilo za predsednike opština sa srpskom većinom, najviše ih je sa Srpske liste.

U dva najbogatija regiona u Italiji, Lombardiji i Venetu jutros su otvorena biračka mesta za referendum o široj autonomijii. Desničarski političari smatraju da je potrebna veća autonomija u oblastima kao što su imigracija, porez i bezbednost. Iako su se političari iz Lombardije i Veneta ranije zalagali za nezavisnost od Rima, lideri ta dva susedna regiona na severu Italije jasno su kazali da se referendumi odnose na autonomiju, a ne na secesiju.

Od početka godine, kroz centralni elektronski sistem za izdavanje građevinskih dozvola u Srbiji rešeno je skoro 12 hiljada zahteva građana i privrednika koji podižu nove ili rekonstruišu postojeće objekte što je oko 60 odsto bolji rezultat u odnosu na isti period tokom 2016. Iako se dozvole sada izdaju u roku koji nije duži od jedne radne nedelje poznavaoci prilika u javnoj upravi kažu da bi taj postupak mogao da bude jeftiniji i jednostavniji za sprovođenje.

Austrijski pisac i publicista Karl Markus Gaus i akademik Miro Vuksanović otvoriće večeras 62. Međunarodni beogradski sajam knjiga, koji će do 29. oktobra pod sloganom "Ključ je u knjigama" okupiti blizu 500 izlagača, od kojih je 50 iz inostranstva. Umesto zemlje, počasni gost je nemački jezik.

Urednik emisije Nataša Raketić.

Urednik vesti Marica Serdar.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи