Novosti dana

Beograd obeležava 73-ću godišnjicu oslobođenja od fašizma. Na današnji dan 1944. godine pripadnici Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i sovjetski saveznici oslobodili su Beograd posle višednevnih teških borbi. To je bio kraj četvorogodišnje okupacije, stradanja i rušenja grada. Brojnim manifestacijama odaje se počast žrtvama i braniocima Beograda. Na aerodromu u Batajnici je održana vojna vežba "Sloboda 2017". Prisustvovali su najviše državno i vojno rukovodstvo Srbije, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predstavnici diplomatskog kora i veliki broj građana.

Na Kosovu i Metohiji u ponoć počinje predizborna tišina uoči lokalnih izbora, koji će se održati u nedelju. Glasaće se u 38 opština. U deset opština sa srpskom većinom, za predsednika lokalne samouprave, prijavio se 21 kandidat iz više srpskih stranaka. Najviše kandidata ima Srpska lista, koja jedina ima i podršku vlade Srbije.

Španska vlada obezbedila je podršku opozicije da raspusti parlament Katalonije i održi nove izbore u januaru. Španski premijer Marijano Rahoj održaće sutra vanredni sastanak kabineta, kako bi se započelo sprovođenje plana. Španija je ranije najavila da će pokrenuti član 155 Ustava prvi put u istoriji i ukinuti autonomiju Kataloniji.

Muzej savremene umetnosti je, posle 10 godina, otvorio vrata za posetioce. Zgrada Muzeja savremene umetnosti, delo arhitekata Ivana Antića i Ivanke Raspopović, građena je 60-tih godina, a zatvorena je 2007-me godine radi rekonstrukcije i adaptacije. Kolekcija Muzeja savremene umetnosti broji preko 8 hiljada dela. Muzej se narednih sedam dana besplatno može posetiti 24 časa dnevno.

Urednik emisije Nataša Raketić.

Urednik vesti Nenad Selaković.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво