Kod dva bela goluba - ciklus emisija posvećen Ivi Andriću

Radio Beograd 1 u okviru svoje emisije Kod dva bela goluba obeležava jubilej 125 godina od rođenja Ive Andrića. Svaki ponedeljak, od 9. oktobra pa do 25. decembra, biće posvećen velikom piscu i njegovom stvaralaštvu.

U večerašnjoj emisiji pisac Vladimir Pištalo govori o tome šta mu znače Andrićeva književna dela, priseća se detinjstva i svog prvog susreta sa knjigama našeg čuvenog pisca, a čućemo i koji je književni junak iz Andrićeve proze na Pištala ostavio najupečatljiviji utisak.

Vladimir Pištalo je autor knjige „Sunce ovog dana" koja predstavlja svojevrsni omaž našem nobelovcu. Kroz formu pisama autor je ovim delom oživeo Andrićeve junake, nenametljivo ponudio nove poglede na umetnikovo delo, osvetlivši pritom staze kojima čitaoci nisu tako često hodili.

Te staze uvode nas u prostor vanvremenskog dijaloga dva pisca, Pištala i Andrića, jednog koji pisma piše i drugog koji stvorenim delima, kao svojim pismima, odgovara. A možda je to razgovor dečaka čitaoca sa svojim književnim uzorom ili...

Kroz priču o Andriću, njegovim delima i njegovom književnom svetu, Vladimir Pištalo se i sam prikazuje kao stvaralac, ali i kao radoznali čitalac koji je uvek spreman da istražuje literarne svetove drugih autora.

Autor emisije: Branka Selaković Milošević


 

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво