Читај ми!

Leto uz Moju knjigu - izuzetna dela svetske i srpske književnosti

Tokom leta ponovo ćemo čuti emisije u kojima se govori o jedinstvenim, po nekim svojim osobinama posebnim knjigama domaćih i stranih autora. Reč je o delima koja su proširila dotadašnje granice književnosti, i uticala da se sama forma dela i jezik kojim se ono stvara dožive drugačije. Istraživačkim duhom i eksperimentalnim zamahom ova dela otvorila su nove puteve razvoja književnog izraza, i dovela do novog i drugačijeg shvatanja književnosti. U avgustu slušamo emisije u kojima sagovornici govore o izuzetnim delima srpske književnosti.

"Pesme" Laze Kostića

Večeras govorimo o knjizi pesama Laze Kostića. Ovu knjigu nam predstavlja Tanja Popović, redovni profesor na Katedri za opštu književnost i teoriju književnosti Filološkog fakulteta u Beogradu. Kao gostujući porofesor Tanja Popović je držala predavanja i na nekoliko evropskih univerziteta (Moskva, Udine, Bern, Getingen). Njena naučna interesovanja obuhvataju praktično sve filološke discipline. Autor je preko sto studija i četrnaest monografija. Piše i objavljuje tekstove na srpskom, ruskom i engleskom jeziku.

Laza Kostić (1841-1910) nesumnjivo je jedan od najznačajnijih srpskih pesnika. Njegovo delo nalazi se u temelju savremnog pesničkog izraza. Kostićeva poezija, njegove drame, estetički i filozofski ogledi, novinski članci i pozorišne kritike pisani su jezikom koji je istovremeno razigran i duboko promišljen. Anica Savić Rebac je za Lazu Kostića rekla da je on ''pesnik umnog ognja i seljenskih studi, strasne misaonosti i nedoglednih horizonata''. To se vidi i u njegovoj najpoznatijoj pesmi Santa Maria della Salute u kojoj ljubav nije shvaćena samo kao osećanje nego i kao osnovni princip života i kosmičkog poretka, sila koja pokreće svetove.

Tanja Popović u emisiji otkriva zašto voli poeziju Laze Kostića, i zašto je za njegove stihove krajnje lično vezana. Medlodičnost, bogatstvo izraza i versifikacijska veština, poverenje u iracionalne sile ljudske prirode, pokušaj da se poezija stvori u prostoru između jave i sna, sklonost ka igri i osluškivanju jezičkih sazvučja, humor i samoironija, kosmičke vizije i dubinska misaonost - neke su od karakteristika pesničkog dela Laze Kostića. Upravo te karakteristike su učinile da naša sagovornica knjigu Kostićevih pesama doživi kao svoju knjigu.

Autor i voditelj emisije: Vojislav Karanović.

 

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво