U središtu pažnje

U središtu pažnje o kvalitetu života žena na selu.

Tri od četiri žene na selu rade besplatno, a 60 odsto nema pravo na penziju. Ima li načina da se one ekonomski osnaže?

Način života žena na selu još uvek je pretežno tradicionalan i patrijarhalan. Kućni poslovi, briga o deci i starijima skoro su isključivo prepušteni njima. Obično prve ustaju a poslednje idu na spavanje. Prve su na njivi, u voćnjaku, plasteniku , štali, ali za svoj rad ne dobijaju nikakvu nadoknadu. U organizaciji porodičnih poljoprivrednih gazdinstava imaju ograničen pristup prihodima, imovini o odlučivanju. Samo 13 odsto žena su vlasnice gazdinstava.

Zašto je ženski rad na selu nepriznat i neprepoznatljiv? Da li će ovaj problem konačno početi da se rešava?

Gošće u studiju su: Branka Drašković, savetnica potpredsednice Vlade Zorane Mihajlović, Milana Rikanović, šefica Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji, Tatjana Lazarević, odbornica SO Svrljig i Radmila Gujaničić, koordinatorka ekonomskog osnaživanja žena u ženskom centru Užice. Putem telefona od Ratomirke Jovanović, predsednice Udruženja žena u selu Pospeće, čućemo šta su žene svojom inicijativom u sredini u kojoj žive i rade uspele da promene.

Urednik i voditelj emisije je Olivera Simić Milošević.

У средишту пажње У средишту пажње

Autor:
Редакција магазинског програма

Свакога радног дана емисија "У средишту пажње" доноси интервју са нашим најбољим аналитичарима и коментаторима, политичарима и експертима, друштвеним иноваторима и другим познатим личностима, или личностима које ће убрзо постати познате. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи