Radioteka: Meša Selimović „Veliko srce“, premijera

Veliki pisac se bavi suptilnom psihološkom analizom glavnog lika, komesara Mirka, čija se emotivna i moralna vertikala i čvrstina otkriva tek u samom kreščendu ove priče sa partizanskom tematikom. Rat i konkretno okruženje postaju manje bitni za otkrivanje lika koji liči na antičke junake.

Pridev antički nije slučajno upotrebljen jer su i u njihovom svetu, kao i u našem, veliki junaci retki, i zbog toga vredni pamćenja. Meša Selimović svog junaka opisuje iz ugla jednog od njegovih saboraca, jednog od nas, običnih ljudi, koji pored takvih gromada ponekad prođemo i postanemo svesni da postoje tek kada nam iščeznu iz vidokruga. Pisac se služi minucioznim iako minimalističkim literarnim postupcima koji su u dramatizaciji Vladimira Kolarića maksimalno iskorišćeni, oblikovani tako da i u radiofonskom delu budu zapaženi u prvom planu.

U drami igraju: Siniša Ubović, Bojan Žirović, Dubravko Jovanović, Branislav Platiša i Petar Mihailović.

Lektor: Olga Babić. Muzički saradnik: Predrag Vasić. Ton-majstor: Milan Filipović. Režija Zoran Rangelov. Radio dramatizacija: Vladimir Kolarić. Urednica serije: Melina Pota Koljević.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво