Kod dva bela goluba - ciklus emisija posvećen Ivi Andriću

Radio Beograd 1 u okviru svoje emisije Kod dva bela goluba obeležava jubilej 125 godina od rođenja Ive Andrića. Svaki ponedeljak, od 9. oktobra pa do 25. decembra, biće posvećen velikom piscu i njegovom stvaralaštvu.

''Vidite, umetnik je „sumnjivo lice", maskiran čovek u sumraku, putnik sa lažnim pasošem. Lice pod maskom je divno, njegov rang je mnogo viši nego što u pasošu piše, ali šta to mari?(...). Umetnikova sudbina je da u životu pada iz jedne neiskrenosti u drugu i da vezuje protivrečnost za protivrečnost.''

Ovako dva lica umetnika predstavlja Ivo Andrić u poetičkom tekstu „Razgovor sa Gojom". Jedno je lice umetnika pod svetlom umetnosti koju stvara. Kada se udalji od dela koje je stvorio, a približi životu, umetnik pokazuje sasvim drugo, zatamnjeno lice.

Tog stava o dvojnosti i maskiranosti umetnikove ličnosti kao da se pisac Ivo Andrić držao čitavog života. Stalnim maskiranjem kao da je želeo da uspostavi distancu u odnosu na spostveni život. I kao da je iz te distance, zatvorenosti i skrivanja, maske stavljao svojim junacima, i na taj način stvarao književnost čije je rodno mesto život sam.

U današnjoj emisiji „Kod dva bela goluba", Žaneta Đukić Perišić, autorka knjige „Pisac i priča-stvaralačka biografija Ive Andrića", govori o o stvaralačkoj igri skrivanja i otkrivanja, o tome šta je pravi lik umetnika a šta su maske, i kako su se elementi piščeve biografije transformisali, i tako izmenjeni ušli u njegovo delo.

Autor emisije: Tamara Krstić


 

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи