Mozaik vremena

Vojnom paradom 20. oktobra 1974. godine obeleženo je trideset godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu. Prisutni su bili mnogi narodni heroji i najveći među njima, trostruki heroj, Josip Broz Tito. Svirana je himna „Hej, Sloveni“.

Povodom 70 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu i 100 godina od početka Prvog svetskog rata, Beograd, Srbija i svet su videli još jednu paradu „Korak pobednika", doduše obeleženu nekoliko dana ranije 16. oktobra 2014. godine. Komandant parade bio je načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Ljubiša Diković, a počasni gost predsednik Ruske federacije Vladimir Putin. Rominjala je kiša.

Povodom završetka radova na autoputu Bratstvo i Jedinstvo, na nekadašnjem Trgu Marksa i Engelsa u Beogradu, 20. oktobra 1963. godine, održan je veliki narodni miting. Skandiralo se, pevalo, klicalo. Radost je vrcala spontano na sve strane. Govor je održao Aleksandar Leka Ranković. Pored pohvala, bilo je i pomalo osude omladinaca i omladinki, ali i štampe koja kvari mladež. Fusnota: Seksualana edukacija sa najvišeg nivoa.

Radio Beograd 1, 10.05

Izvor slike sa naslovne strane: Novi magazin 

broj komentara 0 pošalji komentar
Mozaik vremena Mozaik vremena

Autor:
Stalna ekipa emisije: muzički urednik Nataša Mančić, organizator Čedomir Radović, voditelj Dušan Gligorijević. Autor i urednik: Branka Selaković Milošević

Mozaik vremena - borba protiv pilećeg pamćenja, emisija Prvog programa Radio Beograda koja je počela sa radom oktobra 2001. godine. Emituje se svake subote od 10:05 do 11:00. Podseća na prošlost (kulturnu, istorijsku, političku, sportsku i svaku drugu) uz pomoć materijala iz Tonskog arhiva, Dokumentacije i biblioteke Radio Beograda. Svaka kockica Mozaika je jedan datum iz prošlosti. [ detaljnije ]