Moja knjiga

Večeras govorimo o delu "Vrata raja" poljskog pisca Ježija Andžejevskog. Ovu knjigu nam predstavlja Milan Mađarev, teatrolog, pedagog, voditelj psihodrame, pozorišni i radio reditelj. Milan Mađarev predaje scensku umetnost i kreativnu dramu na Visokoj školi strukovnih studija za obrazovanje vaspitača u Kikindi.

Radnja romana "Vrata raja" Ježija Andžejevskog smeštena je u južnu Francusku, početkom 13. veka. Negde pred smrt pape Inoćentija III (1213) iz južne Francuske i susednih nemačkih oblasti krenuo je dečji krstaški pohod, sa namerom da se oslobodi Hristov grob. Dečaci i devojčice od 8 do 16 godina napustili su svoje roditelje i pošli na put, na poziv jednog pastira kome je, tobože, sveti duh obznanio da samo nevini i maloletni mogu da oslobode sveti grob. Stari sveštenik vidi da ovi mali krstaši idu pravo u smrt i zato naređuje opštu ispovest, svima daje oprost od greha, i pokušava da zaustavi pohod...

Roman "Vrata raja" objavljen je 1960. godine. Delo na vešt način kombinuje istorijske činjenice i fikciju. Roman je zanimljiv i u formalnom smislu, jer se sastoji od samo dve rečenice, od kojih se prva proteže na stotinak strana, a druga se sastoji od samo četiri reči: ''Išli su celu noć.'' Pisan suptilnim jezikom, uz nesumnjivu moć evokacije najtananijih preliva ljudske osećajnosti, ovaj roman prati tokove svesti junaka pohoda. Misli i unutrašnji monolozi likova mešaju se i prelivaju jedni u druge, pri čemu se svako od učesnika ovog pohoda vodi intenzivnu borbu sa samim sobom. U toj unutrašnjoj borbi iskrsavaju potisnute čežnje i strahovi, kao i nedavno probuđene strasti. Misli koje junacima prolaze kroz glavu dok se spremaju za ispovest, ili tokom same ispovesti, uhvaćene su u svom fragmentarnom obliku, i one gotovo da prate ritam koračanja učesnika ovog neobičnog pohoda.

Milan Mađarev govori o tome kako je otkrio roman "Vrata raja", kako ga je kao čitalac doživeo i koliko često mu se vraćao, a biće reči i o izazovima koji su našeg sagovornika pratili prilikom scenske adaptacije i režije ovog dela Ježija Andžejevskog.

Autor i voditelj emisije: Vojislav Karanović

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се