U središtu pažnje

Zašto srpsko tržište zaostaje u bezgotovinskom plaćanju? Šta će promeniti uvođenje nove usluge nazvane keš bek? Da li ćemo više koristiti plastični novac i zašto je to važno?

Građani Srbije će u narednom periodu, moći da, tokom kupovine robe i usluga u objektima koji se bave trgovinskom delatnošću uz plaćanje platnom karticom, istovremeno podignu i gotov novac u određenom iznosu. Ova usluga u svetu poznata je kao "cash back" a može biti omogućena u svim objektima koji imaju POS terminale - prodavnice, kiosci, supermarketi, megamarketi.

Šta će ova usluga omogućiti potrošačima i zašto je važna za građane? Šta podrazumeva iz ugla trgovaca? Zašto platne kartice ne važe kod određenog broja trgovaca i da li će, u tim slučajevima biti sankcionisani po uvođenju nove usluge? Ima li osnova za žalbe trgovaca na visoke provizije i koliko su provizije ukalkulisane u cenu proizvoda koje kupujemo? Zašto u korišćenju plastičnog novca zaostajemo u odnosu na druge zemlje? Da li će veće učešće bezgotovinskog plaćanja doprineti smanjenju obima sive ekonomije?

Gosti emisije U središtu pažnje su: Nenad Petrović, zamenik generalnog direktora sektora za platni sistem Narodne banke Srbije, profesor Mališa Đukić sa Beogradske bankarske akademije i profesor Miroljub Hadžić sa Univerziteta Singidunum.

Urednik i voditelj je Olivera Simić Milošević.

У средишту пажње У средишту пажње

Autor:
Редакција магазинског програма

Свакога радног дана емисија "У средишту пажње" доноси интервју са нашим најбољим аналитичарима и коментаторима, политичарима и експертима, друштвеним иноваторима и другим познатим личностима, или личностима које ће убрзо постати познате. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи