Nedeljom za selo

Optimalni rokovi za jesenju setvu počeli su da teku, a od najavljenih mera pomoći poljoprivrednicima zbog suše u primeni je samo nabavka semenskog materijala i subvencionisani krediti sa sniženom kamatnom stopom. Ministar poljoprivrede tvrdi da će narednih nedelja poljoprivrednici moći da nabave energente i ostali repromaterijal uz finansijsku pomoć ministarstva. O regulisanju dugova za naknadu za odvodnjavanje još se razgovara sa ministarstvom finansija.

Srbija bi u novembru od Evropske komisije mogla da dobije "zeleno svetlo" za korišćenje sredstava IPARD-a u vrednosti od 175 miliona evra. Prvi konkursi očekuju se u decembru ili najkasnije u januaru.

Posle boravka u Moskvi, zbog sumnje da se iz Srbije reeksportuje voće i povrće, ministar poljoprivrede kaže da će naša zemlja učiniti sve da ne ugrozi izvoz u Rusiju.

Mladim poljoprivrednicima najveći problem su finansijska sredstva, čulo se, pored ostalog na konferenciji "Mladi privrednik u poljoprivredi ", koja je održana u Novom Sadu.

Za pčelare je ova godina bila loša, pre svega zbog podbačaja bagremove paše. Srećom, ima starih zaliha pa će meda biti dovoljno.

Urednik i voditelj Davorka Tešić.

broj komentara 0 pošalji komentar