Moja knjiga

Večeras govorimo o delu „Živit u strpjenstvu ili Momo, zašto se kriviš“ Momčila Popadića. Ovu knjigu nam predstavlja Goran Đerić, diplomirani inženjer poljoprivrede. Goran Đerić se kao tehnolog profesionalno bavio vinom, a književnost, posebno poezija, jeste njegova velika životna ljubav. Goran je i sam napisao jednu knjigu pesama.

Momčilo Popadić (1947-1990) je hrvatski književnik i novinar. Autor je više knjiga pesama, eseja i priča, a poznat je i kao tvorac brojnih tekstova evergrin pesama. Između ostalog, autor je teksta pesme "Oprosti mi, pape" koju izvodi Oliver Dragojević, i teksta pesme ''Da mi je biti morski pas'' grupe Metak. Momčilo Popadić je pisao kao što je i živeo, i u njegovim tekstovima se oseća ta prožetost poezije i života.

Knjiga „Živit u strpjenstvu ili Momo, zašto se kriviš" jeste zbirka priča u kojima je autor oživeo prizore detinjstva provedenog u mestu Blato na ostrvu Korčula. Odrastanje uz dedu i baku, fascinacija prvim životnim utiscima i začuđenost nad prizorima iz neposredne okoline, prve tuge i bolovi - neka su od tematskih polja ove knjige.

Priče Momčila Popadića karakteriše dijalekatska boja govora, jednostavan, živ i sočan jezik, kao i suptilnost izražavanja prvih nemira i treptaja dečije duše.

Goran Đerić će u emisiji govoriti o tome kako je otkrio stvaralaštvo Momčila Popadića, kako je došao do ove knjige, šta mu ona kao čitaocu znači i koliko često i na koji način se ovim pričama vraća.

Autor i voditelj emisije: Vojislav Karanović

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво