Kod dva bela goluba - ciklus emisija posvećen Ivi Andriću

Radio Beograd 1 u okviru svoje emisije „Kod dva bela goluba“ obeležava jubilej 125 godina od rođenja Ive Andrića. Svaki ponedeljak, od 9. oktobra pa do 25. decembra, biće posvećen velikom piscu i njegovom stvaralaštvu.

U okviru ovog ciklusa emisija „Kod dva bela goluba" biće govora o Andrićevoj pripovedačkoj umetnosti, o njegovom jezičkom umeću, o Andrićevoj diplomatskoj karijeri, o dobijanju Nobelove nagrade, o tome koliko se njegov stvarni lik može videti u njegovim delima...

Naši savremeni pisci Miro Vuksanović, Vladimir Pištalo i Vule Žurić govoriće o Ivi Andriću: šta im on znači, koliko mu duguju, i kako njegova dela doživljavaju. Biće reči i o izazovu dramatizacije i scenske obrade Andrićevih dela, o Andrićevom shvatanju istorije, o mitovima i legendama utkanim u njegovo delo, o doživljaju grada u njegovim delima. Jedna emisija zamišljena je kao svojevrsni rečnik Andrićeve umetnosti, i u njoj će više sagovornika prokomentarisati ključne pojmove vezane za Andrićevo književno stvaralaštvo.

Pored pomenutih pisaca, u emisijima će o Andriću govoriti ugledne ličnosti naše kulture: Žaneta Đukić Perišić, Aleksandar Jerkov, Mihajlo Pantić, Nebojša Bradić, Gorčin Stojanović...

Autori emisija posvećenih Andriću su: Tamara Krstić, Branka Selaković Milošević, Vinko Stojić, Milja Milosavljević Matijević i Vojislav Karanović.

Prva emisija u ciklusu, autora Vojislava Karanovića, govori o čudu priče i magiji pripovedanja. Čućemo tonski zapis glasa samoga Andrića, iz kojeg se vidi kako on doživljava priču i pričanje, šta za njega znači poziv pisca, i šta je misli o čovekovoj sudbini, o knjigama i čitanju.

Andrića su neki kritičari nazivali Homerom Balkana, a mi ćemo u emisiji obratiti pažnju na one tumače Andrićevog dela koji su u fokus svoje pažnje uzimali upravo tu njegovu veliku strast za pripovedanjem i posvećenost priči. Među tim tumačima su Isidora Sekulić, Dragiša Živković, Predrag Palavestra i Muharem Pervić. Podsetićemo se Andrićeve pripovetke Aska i vuk, koja na alegoričan način govori o strasti umetničkog stvaranja, i pokušajima da se umetnošću pobedi smrt i osvoji pravo na život. Zavirićemo i u knjigu meditativne proze Znakovi pored puta, i oslušnuti one fragmente koji govore o pričama i pričanju.

Beseda koju je Ivo Andrić izgovorio na svečanoj ceremoniji uručenja Nobelove nagrade 1961. godine u Stokholmu najvećim delom je posvećena priči i pričanju. U emisiji govorimo i o tekstu te besede.

Tu je Andrić rekao da ''izgleda da čovečanstvo od prvog bleska svesti, kroz vekove priča samo sebi, u milion varijanata, uporedo sa dahom svojih pluća i ritmom svoga bila, stalno istu priču. A ta priča kao da želi, poput pričanja legendarne Šeherezade, da zavara krvnika, i da odloži neminovnost tragičnog udesa koji nam preti''. U toj priči, koja se sastoji od bezbroj drugih priča, usmenih i pisanih, sadržana je, po mišljenju Andrića, prava istorija čovečanstva. Ta priča daruje nam sa jedne strane iluziju, koja nam olakšava postojanje, a sa druge obasjava put pred nama, i pomaže nam da tim putem idemo.

 

 

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво